Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu

29. září 2022

Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zmrzlinář Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí. 

Jeho řemeslná mirabelková zmrzlina získala ocenění v soutěži Mls Pardubického kraje.  Ocenění se vyhlašovala minulou neděli na krajských dožínkách.

„Ten strom roste planě. Jedná se o slivoň, na které rostou mirabelky, což jsou drobné žluté plody s peckou. Prostě takové malé žluté švestičky, jejichž dužina nejde moc dobře od pecky. Ale ta vůně a chuť za tu práci stojí,“ říká zmrzlinář Zdeněk Pavlis, který sbírá tyto plody přímo za svým domem.

A jak taková zmrzlina vzniká?

„Je to velmi jednoduché. Ovoce vypeckujete, rozmixujete, přidáte trochu cukru, trochu vody a zamrazíte. A taky je potřeba vzduch. To málokdo ví, že do zmrzliny je potřeba přidat vzduch. K tomu slouží zmrzlinovače. Čím kvalitnější zmrzlinovač, tím lepší zmrzlina. Pokud vzduch chybí, je zmrzlina jako kus ledu. A když je vzduchu moc, připomíná nafouknuté nic,“ vysvětluje zmrzlinář.

Co dělají zmrzlináři v zimě? Jak chutná zmrzlina z gorgonzoly? A jakou zmrzlinu chystají v Kuněticích na Vánoce? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související