Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zmrzlinář Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
Jeho řemeslná mirabelková zmrzlina získala ocenění v soutěži Mls Pardubického kraje. Ocenění se vyhlašovala minulou neděli na krajských dožínkách.
„Ten strom roste planě. Jedná se o slivoň, na které rostou mirabelky, což jsou drobné žluté plody s peckou. Prostě takové malé žluté švestičky, jejichž dužina nejde moc dobře od pecky. Ale ta vůně a chuť za tu práci stojí,“ říká zmrzlinář Zdeněk Pavlis, který sbírá tyto plody přímo za svým domem.
A jak taková zmrzlina vzniká?
„Je to velmi jednoduché. Ovoce vypeckujete, rozmixujete, přidáte trochu cukru, trochu vody a zamrazíte. A taky je potřeba vzduch. To málokdo ví, že do zmrzliny je potřeba přidat vzduch. K tomu slouží zmrzlinovače. Čím kvalitnější zmrzlinovač, tím lepší zmrzlina. Pokud vzduch chybí, je zmrzlina jako kus ledu. A když je vzduchu moc, připomíná nafouknuté nic,“ vysvětluje zmrzlinář.
Co dělají zmrzlináři v zimě? Jak chutná zmrzlina z gorgonzoly? A jakou zmrzlinu chystají v Kuněticích na Vánoce? Poslechněte si celý záznam pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.