Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zmrzlinář Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
Jeho řemeslná mirabelková zmrzlina získala ocenění v soutěži Mls Pardubického kraje. Ocenění se vyhlašovala minulou neděli na krajských dožínkách.
„Ten strom roste planě. Jedná se o slivoň, na které rostou mirabelky, což jsou drobné žluté plody s peckou. Prostě takové malé žluté švestičky, jejichž dužina nejde moc dobře od pecky. Ale ta vůně a chuť za tu práci stojí,“ říká zmrzlinář Zdeněk Pavlis, který sbírá tyto plody přímo za svým domem.
A jak taková zmrzlina vzniká?
„Je to velmi jednoduché. Ovoce vypeckujete, rozmixujete, přidáte trochu cukru, trochu vody a zamrazíte. A taky je potřeba vzduch. To málokdo ví, že do zmrzliny je potřeba přidat vzduch. K tomu slouží zmrzlinovače. Čím kvalitnější zmrzlinovač, tím lepší zmrzlina. Pokud vzduch chybí, je zmrzlina jako kus ledu. A když je vzduchu moc, připomíná nafouknuté nic,“ vysvětluje zmrzlinář.
Co dělají zmrzlináři v zimě? Jak chutná zmrzlina z gorgonzoly? A jakou zmrzlinu chystají v Kuněticích na Vánoce? Poslechněte si celý záznam pořadu.
Související
-
Jak se vyrábí kvalitní zmrzlina? Fígl je v mražení a...
Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená. A také se nesmí okamžitě rozplynout na jazyku. Lidé mají rádi čerstvé suroviny. Zájem o zmr...
-
Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko
Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.
-
Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená
A také se nesmí hned rozplynout na jazyku. Na druhou stranu je pro jemnost zmrzliny velmi důležitý vzduch. Proto když děláte domácí zmrzlinu, je dobré ji dát na čtv...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka