Místo jedů téměř pitná voda. Chrudimská Transporta už je bez chemie

27. leden 2016

Skoro 170 milionů korun a 1200 nákladních aut plných zamořené zeminy. Předloni sanační firmy dokončily vyčištění areálu bývalé Transporty v Chrudimi. Jestli byl náročný zásah úspěšný, mají prokázat kontrolní testy.

Vyčištění areálu sice skončilo v roce 2014, některá opatření a hlavně kontrola vzorků pokračuje dál. A podle prvních důkladnějších testů se zdá, že jedovaté látky z podzemní vody skutečně mizí.

Jedy doslova prosákly na povrch před třinácti lety. Rozbory vody odhalily nebezpečné látky a ve studních až několik kilometrů za Chrudimí - v Medlešicích a Dřenicích. Likvidace ohnisek byla náročná - sanační firmy odvezly z areálu 25 tun karcinogenů, 130 tun ropných látek a 4,5 tuny benzenu a toluenu.

Čtěte také

Zamořenou hlínu musely odtěžit až do hloubky čtrnácti metrů a další fáze bylo chemické čištění, které mělo zajistit rozklad nebezpečného materiálu.

Sanace předčila očekávání

Rok po sanaci se množství škodlivin ve vodě začalo blížit limitům pro pitnou vodu. To znamená, že z bývalých ohnisek už se látky dál nešíří a podle testů byl zvolený způsob likvidace znečištění ještě úspěšnější, než stanovily podmínky této obří ekologické zakázky.

Transporta Chrudim

Některá opatření zůstávají

Stále je v provozu speciální clona, která čistí podzemní vodu pod výrobním areálem. Ještě čtyři roky budou pokračovat pravidelné kontroly a odběry vzorků.

Poslední tečkou by mělo být zasypání vrtů a šachet a další terénní úpravy, které budou stát dalších 4,5 milionu korun. Boj s ekologickým strašákem tedy v Chrudimi potrvá až do roku 2020.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio