Místo parkoviště Retroměstečko. Do bývalých kasáren na Dukle se vrátí tanky

10. září 2019

Víkend plný tradic, zábavy, s vývojem průmyslu, oborů a bezpečnosti státu. Takový scénář se v Pardubicích píše pro sobotu 14. a neděli 15. září. V bývalých Masarykových kasárnách se ale kvůli přípravám a akci samotné dočasně nedá parkovat.

Retroměstečko seznámí třeba s prací integrovaného záchranného systému. Kromě toho zve na auto-moto veterány, statická stanoviště, staré a dobové hračky, předměty i různou techniku a zajímavosti pod značkou Made in Czechoslovakia i okolních států. A užijí si nejenom milovníci retra. „Celý název akce je Retroměstečko (nejen) ČSLA, setkání hasičů a bezpečnostních složek. Retro je jenom částí názvu,“ říká organizátor Miroslav Toman.

Připlout můžete už v pátek

Na víkendové dění upoutá páteční Plavení Labe za mostem Pavla Wonky nedaleko zimního stadiónu. Potrvá od 16 do 18 hodin. „Kromě hasičů tam bude i hodně obojživelníků. Jinak kasárny v sobotu i v neděli otevíráme v 9 hodin. Slavnostní zahájení chystáme na pravé poledne v podobě slavnostní ceremonie s československou verzí státní hymny, houkáním a majáčkováním, sirénami.“

Součástí programu Retroměstečka jsou i ukázky obojživelníků na Labi

Podle Tomana sobotní prodloužený program potrvá až do 22 hodin. „Na akční ukázky naváže Retrotéka, kdy se dá popíjet a trochu zařádit při starých peckách a flákách. Nebude chybět ani polní kuchyně s vojenskou přípravou. Nabídne klasický guláš, vyzkoušíme ovocné knedlíky a dokonce taky polský bigos.“

Z Polska přijede i legendární tank druhé světové války M3A1 Stuart. „Návštěvníky necháme tulit na obojživelníku. To bude modrý PTS-10, který nabere plnou korbu lidí. Letos máme velký výběr pásových vozidel. Pro ně by možná bylo atraktivní, kdyby zapršelo a měla by ve své aréně bláto. Jinak si přejeme pěkné počasí,“ ujišťuje Miroslav Toman.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.