Místo vypínače provázek. Svícení není na Haiti samozřejmost

23. listopad 2017

Občanské sdružení z Jablonného nad Orlicí pracuje na Haiti. Čtyřčlenný tým projektu Praga-Haiti se nedávno vrátil z míst, kde kontroloval studny po hurikánové sezóně. Nedostatek pitné vody tam je problém číslo jedna.

„Na něj navazují všechny další problémy. Jde o prioritu v této zemi. Kontrola studní dopadla dobře. Letošní hurikánová sezóna Haiti celkem ušetřila. My jsme provedli celkovou rekonstrukci dvou studní, které poničil hurikán v loňském roce,“ říká manažer projektu Ivo Roškanin.

Pravý opak toho, co známe

Haiti je stát v západní části ostrova Hispaniola v Karibském moři v souostroví Velké Antily. Vládne tam velké teplo, na slunci přes den klidně i 45 stupňů Celsia.

„Oficiálně je to křesťanská země, ale všichni obyvatelé vyznávají voodoo folklor, který se prakticky projevuje v karnevalech, v léčitelství, protože navštěvují dřív šamany než doktory. Nemá to nic společného s propichováním panenek. To jsme nikdy neviděli, ani jsme o tom neslyšeli,“ říká Roškanin.

Haiti, to jsou především odlesněné a těžko přístupné horské hřebeny

Elektřinu tam má jenom ten, kdo vlastní elektrocentrálu. „I hotely v hlavním městě mají obrovské dieselové motory postavené venku na ulici s výfukem. Na vesnici má elektřinu většinou jenom farář, možná škola. Rozvod elektřiny je hodně divoký a nebezpečný. Občas se stane, že vám zajiskří prsty. Světla se zapínají provázkem nebo řetízkem přímo v místě objímky. Vypínače jsou jenom v několika domech bohatších lidí.“

Práce na pozemku, kde je plánovaná výstavba základny.jpg

Pro práci na Haiti se lidem kolem Roškanina hodí dvě československánákladní auta Praga V3S. „Obě dvě slouží. Když se jim dá servis, tak snad ještě pár let budou k dispozici. Nemají elektřinu, dají se kdekoliv opravit. Existují na ně pořád ještě levné a dostupné náhradní díly.“

Co teď? Základnu

Zatím poslední mise se zabývala i přípravnými pracemi na výstavbě základny v Baie de Henne. „Tam náš projekt začal, máme tam nejvíc přátel. Bez nich vlastně nemůžete v zemi vydržet delší dobu. Teď už máme velké množství techniky, a proto potřebujeme stabilní zázemí.“

Ivo Roškanin byl hostem Českého rozhlasu Pardubice

Projekt Praga-Haiti funguje od roku 2008 a zaměřuje se na dlouhodobou rozvojovou pomoc na severozápadě ostrova. Haiti je podle údajů OSN nejchudší zemí západní polokoule. „Chtěli jsme dělat něco, co nikdo nedělá, co má smysl a co je vidět. Postupně se snažíme projekt profesionalizovat a začít fungovat co nejvíc systematicky, protože to vede k efektivitě,“ myslí si Ivo Roškanin.

Spustit audio