Mladějovskou úzkokolejkou dojedete do století páry

16. květen 2019

Mladějovská úzkokolejka je jedinou svého druhu u nás. Byla dostavěná v roce 1918 a má rozchod 600 mm. Vede z Mladějova na Hřebeč a je to turistická rarita. Vagóny už sice nejsou původní, ale táhne je nově opravená a naleštěná parní lokomotiva BS 80.

Pokud se do Mladějova na Moravě vypravíte vlakem, už při výstupu uvidíte čtyři železné pece, ve kterých se vypalovala žáruvzdorná surovina lupek, která se v mladějovských kopcích těžila. Součástí závodu byla právě úzkokolejka, která převážela lupek ze štol ke zpracování. Dnes je z šamotové továrny muzeum, ve kterém se návštěvníci mohou vrátit do století páry. A z úzkokolejky se stal turistický vláček.

Továrna pracovala až do roku 1991. Hned jak provoz skončil, stalo se z něj muzeum, což je podle jeho současné manažerky Evy Kopřivové také rarita.

„Můj tatínek na úzkokolejce pracoval, vyráběl pilinové brikety. Pak se závod v roce 1991 zavřel a on založil v bývalé šamotce Průmyslové muzeum. Po jeho smrti jsem to převzala já, a s partou nadšenců se snažíme vlastními silami vše udržet v chodu,“ vysvětluje Eva Kopřivová.

Pohled z kabiny parní lokomotivy

V muzeu uvidíte například parní elektrárnu z roku 1920, spoustu stavebních strojů, železniční expozici, zemědělskou techniku, a dokonce i kočárky. Horník Béďa hlídá expozici hornictví, kde si můžete prohlédnout i surovinu lupek. Jsou tam dokonce artefakty z kanceláří, které se dochovaly po bývalém majiteli.

Putování za hornickým koláčem

Tuto sobotu se bude v Mladějově péct mladějovský sváteční koláč. Pochutnávali si na něm kdysi horníci, v sobotu to budou návštěvníci této akce. Hlavním lákadlem je lanový bagr D 500, který vyjede konečně ze svého úkrytu. Je to jediný dochovaný stavební stroj, který v mladějovském muzeu renovovali celých třináct let. Byl rozebrán do posledního šroubku a zase sestaven. Kromě úzkokolejky se můžete svézt historickým autobusem z roku 1943.

Nejvýznamnější akcí Průmyslového muzea Mladějov je Historie v pohybu, která se koná 15. června.

Návštěvníci si budou moct zapůjčit kostým z počátku 19. století a přiblížit se tak do časů Století páry. Většina strojů z muzea bude skutečně v pohybu.

Spustit audio

Související