Mladší děti často pobyt na táboře zvládnou lépe než ty starší

25. květen 2017

Letní tábor vybírejte spolu s dětmi. Vyslyšte jejich přání, zúročte jejich talent. Zajistíte tak spokojenost na obou stranách. A že je z čeho vybírat. Pomůže vám internet i to, jak dobře svoje děti znáte. Samozřejmě rozhoduje i věk. Mladší děti jsou mnohdy otrlejší, než ty starší.

Zatímco dříve jsme byli zvyklí na skautské a pionýrské tábory, teď se hodně experimentuje. Přicházejí i trendy ze zahraničí. Vybrat si můžeme hudební tábory, sportovní, divadelní nebo výtvarné.

Děti v cizině vydrží na táboře déle

„Tak v Česku je trend týden nebo čtrnáct dní, v zahraničí je běžné, že se jezdí až na měsíc, což už mně přijde docela náročné,“ prozradila Jana Kovaříková ze společnosti SCIO. Romantika v přírodě, vůně ohně to už je pryč. Dnešní doba podléhá trendům, takže existují například mediální tábory, kde se děti učí komunikovat, další jsou zaměřené na různé dovednosti. Pokud rodiče cítí, že jejich ratolesti potřebují dohnat, to co během školního roku zameškaly, je dobré dát na tuto volbu.

Do výběru zapojte vždy i děti

Pokud máme pocit, že pro své dítě vybereme tábor nejlépe my sami, bez toho aniž bychom se ho zeptali, děláme velkou chybu. Výsledkem jsou velká traumata, kdy se děcku stýská, nelíbí se mu prostředí a ve finále se vám vrátí domů.

„Je tedy dobré, udělat si takové rodinné sezení, rodinnou pohodu a zkusit si probrat všechny nabídky. Podle dětských představ a podle toho, co mu jde, co potřebuje a cítí, vybírat,“ radí Jana Kovaříková.

A v jakém věku je ideální naše děti poslat do neznámého prostředí? „To je hodně individuální. Já jsem se za svoji mnohaletou praxi letních táborů setkala s dětmi, kterým bylo třeba 5 let a tábor úplně v pohodě zvládly. Ale pak jsou tam i desetileté, které se ještě na to necítí, nejsou si jisté, nedokáží tak dlouhý čas trávit bez rodičů samy,“ poznamenala Jana Kovaříková.

Je na rodičích, aby důkladně zvážili, zda je dítě na pobyt v cizím prostředí připravené. Výhodou táborů je, že se na nich děti naučí respektovat ostatní, být samostatnější a umět postarat se o sebe.

autor: RIH
Spustit audio