Mlýn dědy bratří Čapků se otevřel veřejnosti. Historická budova v Hronově je po kompletní obnově

1. červenec 2022 07:56

Muzeum Náchodska otevírá nové prostory v historické budově Čapkova mlýna v Hronově. Přízemí bývalého mlýna, později papírny, vyplnily nové expozice. Jsou spojené jak s osobnostmi, které v minulosti žily ve městě a okolí, tak především se slavnými sourozenci Čapkovými.  

Čtěte také

Autentický prostor Čapkova mlýna. Na zemi podlaha, která tady asi kdysi bývala, na stěnách portréty. Správkyně Drahomíra Večeřová nás vede do expozice. „Tady máme portréty osobností, které žily v Hronově.“

My se ale posouváme dál, kde dělá poslední úpravy před samotným otevřením Zdeněk Zahradník, autor expozice. Nacházíme se v místnosti, kde je úžasná pec. „To je dobová pec. Jedná se o prostor, kde na přelomu 19. a 20. století fungoval Karel a Helena Novotní, kteří zde působili jako mlynáři a pekaři.

Čtěte také

„Za nimi sem jezdila jejich vnoučata, Helena, Karel a Josef Čapkovy. A my jsme využili toho, že do svých povídek, pohádek a vzpomínek vždy začlenili nějaké reálie ze svého dětství.

Zastavím se právě u pece, protože ta je hodně výrazná. Je otevřená, poměrně veliká. „Takto se to otevře. Vzadu se otevírají jednotlivé průduchy do komína. Tím se zvyšuje tah vzduchu. Čili se zvětší intenzita pečení, ukazuje Zdeněk Zahradník.

Plánujete, že by se tady třeba při nějakých výjimečných příležitostech upekl chleba? „Máme to v plánu, ale musíme k tomu samozřejmě sehnat odborníka.

Čtěte také

Přicházíme do další místnosti. Tady bylo dříve co? „To úplně přesně nevíme. Byla tady zřejmě nějaká část strojovny mlýna. Tady bychom rádi připomněli onu etapu v historii objektu, kdy zde byl papírenský mlýn. Chceme, aby tady měly děti možnost vyrobit si ruční papír. A mohly by zde čas od času také s papírem pracovat, doplňuje Zdeněk Zahradník.

Čapkův mlýn v Hronově na Náchodsku se tedy poprvé otevřel pro veřejnost. A přístupný má být po celé prázdniny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související