Moc smrdí a lákají potkany. Moravská Třebová stahuje některé kompostéry

4. listopad 2019 09:54

V Moravské Třebové letos na jaře rozmístili u bytových domů kompostéry na bioodpad. Kolem volně položených zelených nádob na trávnících se ale šíří zápach. Jejich obsah je navíc potravou pro myši a potkany.

Přeplněné kompostéry

„Já tam nosím každý týden kbelík organického odpadu. Dřív jsem to nosil synovi na kompost a teď to mám blíž. Ovšem, to se nevyváží, to je vždycky plné a já to tím kbelíkem musím stlačit. Posledně jsem to otevřel a nahoře trůnily myši,“ říká Václav Žáček. Podle něj kompostéry v létě zapáchají. „Kvasí to a co se děje pod tím, to je plné života, jsou tam brouci a bakterie a smrdí to.“

Čtěte také

Rozmístěním kompostérů u bytových domů chtělo město motivovat lidi, aby třídili i bioodpad, vysvětlil mluvčí Václav Dokoupil. „V některých případech se ukazuje, že kompostéry se naplní velmi rychle a tím pádem pak nemohou plnit účel, kvůli kterému tam byly umístěny, to znamená tvorba kompostu. Proto už pracujeme na tom, abychom na veřejná prostranství k bytovým domům umístili také biokontejnery o objemu 1100 litrů.“

Informace o přemnožení myší a potkanů v místech, kde kompostéry stojí, město zatím nemá. „Pokud by se tak stalo, tak se dá preventivně zajistit deratizace, kterou jsme prováděli naposledy minulý rok,“ říká Dokoupil.

Situaci kolem třídění bioodpadu by mělo vyřešit rozmístění nových velkoobjemnových kontejnerů, které z větší části nahradí kompostéry. Radnice teď spolu s technickými službami připravuje plán jejich rozmístění i to, jak často se budou vyvážet.

Spustit audio

Související