Moderátor a cestovatel s nezaměnitelným hlasem Vladimír Kroc aneb Od dětství na cestách po světě

Představit dalšího hosta pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" je nejjednodušší tak, že ho necháte promluvit. Takže vás rád odkazuji na nejnovější vydání talk show na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a nebo Českého rozhlasu Pardubice. A hlas si spojíte se jménem Vladimír Kroc. 

Je sice víc než tři desítky let spojen s rozhlasem, ale můžete ho znát i z televizní obrazovky jako autora už pěti sérií cestopisných fejetonů "Postřehy odjinud", autora řady knih (vč. spoluautorství publikace Století Miroslava Zikmunda) i třeba průvodce doprovodnými programy filmových festivalů v Karlových Varech nebo ve Zlíně nebo Czech Press foto.

Všechno jsou to i některá témata našeho rozhovoru, při kterém si často notují dva zapálení "rozhlasáci".

Jako dítě v Indii, na stáži v Austrálii

Čtěte také

S Vladimírem Krocem se známe dlouhá léta. Že prožil delší dobu v Austrálii jsem například věděl, ale že už jako dítě pobýval s rodiči v Indii pro mne bylo malým překvapením. A tak je to naše nejnovější rozhlasové cestování docela exotické.

Tím spíš, když se z těchto krajů vydáváme i do Afriky nebo Jižní Ameriky. Zážitků a příběhů z výprav do různých koutů světa má Vladimír Kroc nepřeberně.

Mys Dobré naděje, Zanzibar, Freddie Mercury

V Africe se při rozhlasovém "cestování" trochu zdržíme. Třeba i proto, že mě zajímalo, jaký je pohled na nejjižnější místa Jihoafrické republiky z výšky.

Čtěte také

Let pargagleidem si totiž Vladimír Kroc - milovník adrenalinu i na cestách - zkrátka neodpustil. Tak jako si jinde rád vyzkouší bungee jumping nebo let vírníkem.

Vladimír Kroc má na cestování nejraději zážitky a setkávání s lidmi. Za neobyčejný zážitek považuje například návštěvu rodného domu Freddieho Mercuryho na Zanzibaru. V tom jsme si skutečně notovali, protože pro mne byla stejně silným momentem šance být ve studiích, kde stejná hudební ikona s kapelou Queen nahrávala ve švýcarském Montreux světoznámé hity.

Hanzelka a Zikmund i Cestopis roku

Čtěte také

Není divu, že milovníka cestování Vladimíra Kroce okouzlily příběhy a knihy legendární dvojice Hanzelka a Zikmund.

Je proto skoro logické, že po setkávání s Miroslavem Zikmundem a práci s dalšími spoluautory na knize Století Miroslava Zikmunda byl můj host u mikrofonu také u zrodu soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda, která vyhlašuje už pět let Cestopis roku.

Putování nejen světem doslova, ale i obrazně osudy a příběhy cestovatelů a hlavně Vladimíra Kroce vás tak podle mě i z těchto příkladů čeká velice zajímavé.

Pes, bubny a motorka

Čtěte také

Retrívřice Matylda poněkud omezuje některé cestovatelské plány Vladimíra Kroce, kdežto oblíbená motorka naopak otvírá nové možnosti poznávat nejen naše regiony, ale třeba vyrazit i na cesty ve Španělsku. A když jsem odhalil ze svého cestovatelského kufříku nejen hrneček s africkým motivem zebry, ale překvapil Vladimíra i paličkami a skutečným bubínkem, byla další témata rozhovoru jasná.

Mimochodem - zanícený rozhlasák tvrdí, že vlastně nikdy nepracoval. Rozhlasová i televizní novinařina, stejně jako moderování - to všechno je pro něj příjemný koníček, nikoli práce. A na jeho vyprávění je to znát.

Ostatně, můžete cestovat s námi, když si naladíte pořad "Na cestách" s hostem Vladimírem Krocem v pondělí 3. dubna 2023 jako obvykle po 18. hodině na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice. A najít nás můžete i v rozhlasovém audio archivu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související