Mohutná neinfekční civilizační epidemie, to je alergie

7. červenec 2017

Irena Krčmová, primářka z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, byla hostem dopolední Radioporadny. Alergie na nás číhá v přírodě, ale i v interiérech. Při domácím úklidu se roztoči pěkně roztočí.

V letním období chodí nejvíce pacientů s alergií na pyl z různých trav. V tomto období už mohou nabíhat alergie na pelyněk, na ambrozii a na plísně. Velmi závažným alergickým problémem je anafylaktický šok po bodnutí včelou nebo vosou.

Alergii trpí až 30 procent našeho obyvatelstva

„Dá se říct, že je to do určité míry genetická záležitost a potom záleží i na životních podnětech, jestli se toto onemocnění rozvine, nebo ne,“ podotkla lékařka Irena Krčmová. Projevy mohou být podle věku a podnětu velmi individuální. Alergeny dělíme na vnitřní a vnější.

Vnější – pyly a plísně a jiné typy
Vnitřní – roztoči hmyzu a švábů, alergeny psů, koček, papoušků, morčat atd.

Nesmíme zapomenout ani na alergeny potravinové. Evropská unie schválila jejich seznam a je třeba je uvádět.

Jak probíhá diagnostika alergie

Není až zase tak složitá. Klíčový je pohovor s pacientem. „Když si s ním promluvíme, tak už známe z 80 procent jeho diagnózu. V další fázi nastupují kožní prick testy. Jemným hrotem o délce 1 mm se provede vpich a do kůže vpravíme stopové množství alergenu na předloktí, kdy odečítáme jeho alergickou reakci po 15 až 20 minutách. Potom následují laboratorní vyšetření, kdy zjišťujeme hodnotu celkových a konkrétních alergických protilátek v krvi. Poté následuje spirometrie, zhodnocení ventilačních funkcí pacienta. Přidáme i zobrazovací vyšetření podle závažnosti jeho alergií,“ vysvětluje Irena Krčmová.

Lékařské testy na zjištění alergenů, alergie

Příznaky, které nás zavedou k alergologovi

Celoroční alergická vazba na roztoče je někdy velmi nenápadná. Podle lékařky může být pacient unavený, může mít pocit jakoby stálé chřipky a nachlazení, zduření nosních sliznic, občas písek v očích. Neměl by podcenit ani drobné pokašlávání.

„Když doma uklízíme, dojde ke zvíření roztočů, tím pádem i k akutnější alergické reakci, jako je kýchání nebo slzení očí. Doporučuji stíratelné povrchy, dřevěné žaluzie místo záclon a závěsů. Do režimových opatření se každopádně vyplatí investovat,“ prozradila alergoložka.

Vývoj alergického jedince

U miminek někdy zaznamenáváme atopický ekzém, který se časem může vyhojit. Ve školním věku se už může projevit průduškové astma a alergická rýma. V dospělosti se velmi často setkáváme s alergickou sezonní rýmou v návaznosti na pyly. Někdo onemocnění nemusí mít celý život, alergie může přijít v každém věku. Zpravidla velkou roli hraje i genetika.

autor: RIH
Spustit audio