„Monsieur Dakar“ Karel Loprais aneb Řidič se Zlatými volanty na cestách po světě s Petrem Voldánem

Když si naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a nebo Pardubice další pokračování talk show “Na cestách s Petrem Voldánem”, vezmu vás v pondělí 18. května po 18. hodině na docela dobrodružnou cestu. Mým společníkem totiž bude legenda spojená s auty Tatra, muž, který šestkrát vyhrál “Rallye Dakar” v kategori kamionů. 

S Karlem Lopraisem jsme hodinku plnou zážitků nejen z cest nákladními vozy Tatra při závodech, ale i ze silnic tzv. “normálních”, natočili v Ostravě při veřejné nahrávce za účasti publika ještě koncem února před “dobou koronavirovou”.

Řidič se Zlatými volanty

Myšlenka pozvat Karla Lopraise do cestovatelského pořadu se ale zrodila už před dvěma lety v Karlových Varech na Mezinárodním festivalu filmů s cestovatelskou tematikou Tourfilm.

Čtěte také

S mužem, celoživotně spojeným s auty značky Tatra, jsme si připomněli předchozí setkání a mně bylo jasné, že zrovna Karel Loprais je hostem, se kterým bude nesmírně zajímavé být “Na cestách”.

Kromě příhod z Rallye Dakar a dalších závodů mě zajímaly i názory držitele čestného titulu Motoristický sportovec století a také několika ocenění “Zlatý volant”, na naše řidiče a atmosféru na silnicích a dálnicích u nás.

Úspěšné rallye i ukradený kamion

Karel Loprais prošel Tatrou od pozice dělníka, přes roky za volantem na postu zkušebního řidiče, až se nakonec jako řidič závodních kamionů stal i světově známou a respektovanou “tváří” značky.

"Monsieur Dakar" Karel Loprais aneb Řidič se Zlatými volanty

Jaká ta cesta byla, s jakými Tatrami jezdil po světě, kde jim ukradli v roce 1998 jeden z kamionů, jestli viděl některá místa kudy se řítili se závodními auty také později “v klidu” - třeba jako turista?

Čtěte také

Otázek bylo hodně a ne na všechny se při našem ostravském setkání s Karlem Lopraisem při živé nahrávce pořadu “Na cestách” nakonec dostalo.

Ale jak se třeba špičkový řidič závodního kamionu, který kromě “Rallye Dakar” (neuvěřitelných 19 účastí) úspěšně vyzkoušel i “Rallye Paříž - Peking”, dostal přes testy na Tatře 815 na severu Afriky do výběru pro “Dakar”, to nakonec v pořadu uslyšíte.

V pondělí 18. května v obvyklém čase po 18. hodině toho zkrátka pro vás máme určitě dost zajímavého.

Tým Českého rozhlasu Hradec Králové s Karlem Lopraisem

Takže si nás nalaďte nebo po premiéře najděte v rozhlasovém archivu na internetu - s týmem pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” vás k poslechu zve jeho autor i Karel Loprais.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.