Moravská Třebová hledá využití pozemku po budově bývalého dětského oddělení nemocnice

22. listopad 2017 10:25

Sportoviště nebo park? Co postavit na místě po právě bourané budově bývalého dětského oddělení nemocnice řeší v Moravské Třebové. Názory na využití pozemku jsou různé. Někteří lidé tam chtějí krytý bazén, jiní byty, případně park pro děti.

Na pozemku jsou zatím zbytky budovy i suti ze stavby, ale už teď vyvolává otázka jak toto místo využít emoce. Například opoziční zastupitel za KDU ČSL Josef Jílek by tam rád viděl kulturní sál „Městu nejvíce chybí kulturní stánek, potom nějaké sportovní zařízení, ale tam je problém, že se budou tříštit lokality stávající a tato nová, takže to sportovní využití by mělo zůstat dole v Udánkách a na tomto místě buď kulturní zařízení, nebo nějaká budova k bydlení.“

Lidé chtějí startovací byty pro mladé

Tu by na Svitavské ulici na uvolněném pozemku rád viděl i místní. Rozhodně nechce, aby tam byl park. „Kdyby tady udělali nějaké startovací byty, nějakou menší bytovku pro mladé, kteří se potřebují uchytit ve městě. Hlavně ne udělat tu další park, to považujeme za nesmysl, protože v našem parku se schází jen omladina. Co se týče sportovního areálu, to si myslíme, že je toho taky vcelku přemíra,“ říká obyvatel Moravské Třebové, pan Martin.

Moravská Třebová nechá zbourat bývalé oddělení dětské nemocnice

Moravská Třebová z ptačí perspektivy

Moravská Třebová nechá zbourat zchátralou a nevyužitou budovu bývalého oddělení dětské nemocnice. Demolici loni zastavila žádost místního občana na ministerstvo kultury, aby objekt prohlásilo kulturní památkou. Ministerstvo to nyní ale odmítlo, uvedla mluvčí města Dagmar Zouharová.

Podle územního plánu je možné na lukrativním pozemku postavit sportoviště, kulturní sál i krytý bazén, uvedl místostarosta za sociální demokracii Václav Mačát. „Momentálně sbíráme návrhy a náměty, nejčastější poptávka je po výstavbě sportovní haly a kulturního zařízení, společenského sálu a v úvahu připadá i krytý bazén.“

Pozemek bude vyčištěn do konce roku

Pozemek by měla firma, která budovu bývalého dětského oddělení demoluje, vyčistit do konce letošního roku, řekla Eva Štěpařová z odboru rozvoje města. „Demolice by měla být i s vyčištěním pozemku hotová do konce roku, ale ještě ve dvoře se nachází pět garáží, které byly donedávna užívány, takže započato s demolicí bylo zahájení prací na demolici objektu dětské nemocnice a tudíž ukončení demolice těchto garáží je v lednu. Pozemek se musí kompletně vyčistit, budou vybourány sklepy a základy a prostor bude zasypán, zhutněn sutí ze stavby a bude se čekat na její další využití.

Tématem využití lukrativního pozemku se budou ještě letos zabývat zastupitelé.

Spustit audio