Moravská Třebová namaluje letos na silnici další cyklopruhy

3. leden 2018 08:25

Moravská Třebová bude mít letos další úseky vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty. Radnice je zřídí na Svitavské ulici hned po opravách kanalizace a vodovodu.

První barevné pruhy, po kterých můžou jezdit jen cyklisti, jsou od loňského podzimu také na Svitavské ulici. Umožňují bezpečnější jízdu od křižovatky po bývalou polikliniku. Podle místostarosty Václava Mačáta (ČSSD) si v tomto úseku nejdříve vyzkoušeli, jak fungují.

Čtěte takéV Moravské Třebové jsou nové rudé pruhy pro cyklisty, reakce jsou rozporuplné

Radnice chce letos v opravách Svitavské ulice pokračovat a rudé cyklopruhy nechá prodloužit, řekl vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický: „V letošním roce vyměníme kanalizaci a vodovodní přípojky, v dalším úseku na ulici Svitavské zároveň s tím zlepšíme možnosti pro parkování, prodloužíme vyhrazené pruhy pro cyklisty a to až ke kiosku u nemocnice.“

Po červené až k průmyslové zóně

„Ve výhledu dalších dvou let je v plánu dokončení výměny kanalizace a vodovodních přípojek na celé ulici Svitavská s dobudováním a vyznačením vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty až k městské průmyslové zóně,“ dodal Netolický.

Cyklistům se v Pardubicích bude jezdit lépe, přibudou nové cyklopruhy

01024318.jpeg

V Pardubicích přibudou nové cyklopruhy. Lepší a bezpečnější průjezd městem budou mít cyklisté jedoucí třeba ze Slovan do centra města. Dopravní značení chce radnice změnit ve čtyřech ulicích.

Svitavská ulice je jedinou příjezdovou komunikací, kde město může vyhrazené nebo ochranné jízdní pruhy zřídit. „Svitavská ulice je unikátní tím, že patří městu, takže je na městu, co a jak tam zorganizuje. Další ulice, které by si to zasloužily, jsou ve vlastnictví kraje. Je to například ulice Olomoucká, kde vede smíšená stezka pro cyklisty a pěší a dále ulice Brněnská a Lanškrounská. Kraj předběžně přislíbil pruhy pro cyklisty, které nebudou vyhrazené, budou to standardní pruhy pro cyklisty. Červené, oddělené přerušovanou čarou od ostatní dopravy,“ doplňuje Miroslav Netolický.

Kdy budou vyznačené pruhy pro cyklisty i na dalších frekventovaných příjezdových silnicích záleží na Pardubickém kraji.

Názory jsou rozporuplné

Ne všichni obyvatelé Moravské Třebové jsou z nápadu nadšení. V reakci na článek Českého rozhlasu Pardubice se na sociálních sítích objevily i názory, že lidé nebudou mít kde zaparkovat nebo že cyklopruhy budou sloužit pouze pár cyklistům.

Spustit audio