Moravská Třebová odmítá dál dotovat provoz dálkových linek, pomoci má stát i kraj

9. březen 2017

Cestující z Moravské Třebové přišli od začátku tohoto měsíce o tři důležité autobusové spoje. Lidé budou mít problém dostat se do Brna, Prahy a především do Olomouce. Vedení města se snaží o obnovu některých linek.

Zrušený byl spoj Žamberk-Brno, mimochodem tento město podporovalo každý rok dotací půl milionu korun. Přes Moravskou Třebovou už nejezdí ani autobus na lince Liberec-Luhačovice, ten využívali především studenti, aby se dostali do Olomouce.

Třetím zrušeným je spoj Velké Opatovice-Praha. Přepravce ho ruší po třicetiletém provozu. V tomto případě má město alespoň příslib od Pardubického kraje, že zajistí dopravu cestujících ráno do Svitav, aby se pak dostali vlakem do Prahy.

Moravská Třebová nechce už dotovat linku Žamberk - Brno

Město ji dotovalo dva roky, peníze na letošní rok ale zastupitelé neschválili. Také proto byla linka začátkem března zrušená. Zastupitelé z koalice i opozice zastávají názor, že provozování dálkových spojů by měl podporovat stát, případně dotčené kraje, ale ne města a obce.

Na zmíněný spoj například určitou částkou přispívaly všechny obce na trati Žamberk - Brno. V Pardubickém kraji např. Křenov, Březina, Slatina nebo Dlouhá Loučka.

„Zastupitelstvo takto rozhodlo a myslím si, že oprávněně, protože by nemělo být k tíži obcí, aby financovaly dálkové linky a přepravu občanů po republice. To je státní, respektive krajská záležitost. My jsme linku dotovali necelým půl milionem korun každý rok,“ říká místostarosta za ČSSD Václav Mačát.

Čtěte také

Lidé se ale i teď dostanou z Moravské Třebové veřejnou dopravou do vzdálenějších míst, ale musí jet autobusem do Svitav a tam přestoupit na vlak. Je to problém především pro starší lidi, kteří jsou na veřejnou dopravu odkázáni. Studenti musí při cestě do brněnských nebo olomouckých škol nejprve do České Třebové nebo Svitav a odtud vlakem.

Letos k obnovení spojů určitě nedojde

Starosta Moravské Třebové se už obrátil s žádostí o pomocna Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický z ČSSD potvrdil, že o situaci jedná, v žádném případě ale kraj nebude dálkové spoje dotovat.

„Je to o tom, že bychom rádi Moravskotřebovsko napojili lépe třeba v ranních hodinách na koridor ze Svitav právě do Brna. Pan starosta hovořil i o spojení Moravskotřebovska na druhou stranu směr Mohelnice. Tam jede jeden ranní spoj, ale v časové poloze, která úplně neodpovídá představám samospráv, čili můžeme jednat s dopravcem i o změně časové polohy konkrétního spoje,“ dodal Netolický.

Podle něj může kraj pomoci i doobjednáním regionálních spojů, ale ne dálkových, autobusy by dovezly cestující třeba do nejbližší vlakové stanice.

autor: PAV
Spustit audio