Moravská Třebová si nechala stejného starostu. Co plánuje?

12. listopad 2014

Ve staronovém složení pokračuje vedení moravskotřebovské radnice. Ve funkci starosty proto pokračuje Miloš Izák (ČSSD). Během rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice mluvil o tom, jestli se město dočká krytého plaveckého bazénu anebo o tom, co pro region znamená chystaná výstavba silnice R35.

„Snad se pohnuly ledy a začne se stavět současně na několika místech. R35 je pro nás životně důležitou komunikací,“ říká Izák. Na budoucím styku R35 a R43 by měla vyrůst nová průmyslová zóna. Ta stávající je skoro plná, řeší se poslední volný pozemek.

Sportovní vyžití

Vyslyší město volání některých obyvatel po krytém plaveckém bazénu? „Naše výbava různými sportovními zařízeními je bohatá, až na ten krytý plavecký bazén. Hlasy považuji za celkem oprávněné. Na druhou stranu máme krytý školní bazén, který je na hranici provozovatelnosti. Měli bychom ho časem zrekonstruovat, aby byl použitelný i pro veřejnost.“

Moravskou Třebovou stále pálí chátrající bývalé dětské oddělení nemocnice. „Už jsme schválili záměr prodeje. Garance, které jsme do smlouvy za město dali, jsou velmi tvrdé. Bojíme se, aby se z toho nestalo něco ve stylu ubytování pro nepřizpůsobivé a podobně. Mezitím se objevila další firma. Jednání pokračují, ale už se musíme nějak rozhodnout.“ Izák nevylučuje v krajním případě ani zbourání, což by osobně považoval za škodu.

Dále by se měly obnovit městské parky, okrajová část Udánky se snad brzy dočká nové silnice.

Evergreen nezaměstnanost

Problémem zůstává nejvyšší nezaměstnanost v kraji. Izák ale připouští, že se situace obrací k lepšímu. Mírně narůstá počet míst a nedochází k hromadnému propouštění.

Dřív bývalo město okresním a patřilo pod Jihomoravský kraj. Se současným vedením Pardubického kraje podle Izákových slov nemá Moravská Třebová žádný problém a spolupráci si pochvaluje.

autor: MAL
Spustit audio