Motokrosový jezdec Podmol přeskočí saltem Taxisův příkop

25. duben 2019 06:10

Freestyle motokrosový jezdec Libor Podmol chce přeskočit na motorce Taxisův příkop, obtížnou dostihovou překážku v Pardubicích. Jeho ambicí je překonat ji saltem vzad i nebezpečnějším saltem vpřed. Triky diváci uvidí 11. května jako součást běžeckého závodu.

„Taxis je nejznámější dostihová překážka. Přijel jsem se na něj podívat, zjistil jsem, že to možné bude. Páni dostiháři souhlasili,“ řekl Podmol, který v seriálu mistrovství světa ve freestyle motokrosu drží průběžné třetí místo.

Vloni Podmol přelétl s motocyklem přes rodinný dům. Taxis má skoro tři metry, před překážkou je metr a půl vysoký živý plot. „Mám před touto překážkou obrovský respekt. Úskalí Taxisu je v mírném převýšení, rozhodně to bude trochu obtížnější než klasický skok na motorce, který předvádíme vždy na rovině,“ řekl Podmol.

Libor Podmol skáče salto na velké ceně Austrálie

Salto vpřed je ve freestyle motokrosu náročný prvek. V Česku ho Podmol předvedl dvakrát, vloni ve Vlašimi a předloni v Praze. Špatně se u něj kontroluje rotace, proto si skok nechává jen na speciální příležitosti. Před dvěma lety zvládali tento trik jen asi čtyři jezdci, do dneška se ho naučila a zvládá zhruba dvacítka až třicítka jezdců.

Naostro bez tréninku

„Jelikož je salto dopředu nebezpečnější, trénovat ho nebudu, skočím ho jednou a až přímo naostro. Mám to tak ve zvyku. Při saltu vzad jde rotaci zrychlit, zpomalit, motorka je víc ovladatelná. Při saltu dopředu to moc nefunguje,“ řekl Podmol.

Pro rozjezd na dostihovém závodišti bude mít koberec, s motorkou pak dopadne na nafukovací rampu. Před překážku si bude muset kvůli saltům připravit dvě odrazové rampy. „Myslím, že trávu určitě moc nerozryji,“ dodal Podmol.

Na závodiště na běžecký den loni dorazilo 5000 lidí. I letos poběží účastníci závodu deset kilometrů. Podmolův skok přes Taxisův příkop se uskuteční během dopoledního a odpoledního programu.

zdroj: ČTK

Související