Možnost využít Milostivého léta k zaplacení dluhů skončí 28. ledna

27. leden 2022

Paní Lenka z Ústí nad Labem by chtěla využít tzv. Milostivého léta a zbavit se zaplacením jistiny alespoň části svých dluhů. Do poslední chvíle se snaží sehnat peníze. Pomoc u příbuzných nevyšla. Její poslední šancí je dar ze sbírky Člověka v tísni. V podobné situaci je podle zkušeností dluhové poradny této organizace řada lidí.

„Z výplaty mi strhávají až 12 tisíc. Když jsem obesílala exekutory, zjistila jsem, že se mi u některých dluhy snížily. Dluhy, ne penále,“ popisuje Lenka svou situaci.

Díky Milostivému létu by se mohla zbavit dluhů u Dopravního podniku, Všeobecné zdravotní pojišťovny a ČEZ. Stačí, aby do 28. ledna zaplatila 36 tisíc. Pak jí zbyde k doplacení 95 tisíc, na které se milostivé léto nevztahuje.

Původně chtěla Lenka požádat o pomoc příbuzné. Kolem Vánoc se ale v rodině stalo něco, o čem nechtěla moc vyprávět. Začala proto s Veronikou Lipšovou z dluhové poradny Člověka v tísni vyřizovat žádost o dar ze sbírky této organizace.

„Žádost má řadu náležitostí. Musela jsem obeslat všechny exekutory, zapsat vše do tabulek, sestavit příběhy. Jestli dar dostanu ještě nevím.“

Na využití Milostivého léta mají dlužníci tři měsíce. Lhůta skončí 28. ledna. Podle Veroniky Lipšové by na vyřízení všech formalit bylo potřeba více času. Třeba pro žádost ze sbírky Člověka v tísni musí dlužník doložit více údajů.

„Od exekutora nejčastěji dostáváme pouze informace týkající se Milostivého léta. Tedy zbývající jistinu k doplacení plus poplatek, variabilní symbol, účet a to je vše. Nezískáme od něj informace týkající se příslušenství a ostatních nákladů.“

Tedy to, co by se vlastně potom klientovi odpouštělo?

„Přesně tak. Klient nakonec ani nemusí mít přehled o tom, kolik by mu bylo odpuštěno. Od některých exekutorů jsme opravdu obdrželi jenom strohé odpovědi.“

Dalo se s nimi domluvit tak, aby informace doplnili?

„Vzhledem k počtu klientů nebyl čas. Náš doporučený počet dlouhodobých klientů je dvacet osob na jednoho pracovníka. Momentálně na sebe eviduji 50 klientů.“

Setkala jste se s klienty, kteří měli peníze na to, aby mohli Milostivé léto využít?

„Maximální částka, kterou byl klient schopen uhradit, byla 2 tisíce korun.“

Možnost zaplacení jistiny a zbavení se tím dalšího penále a příslušenství dluhu se vztahuje pouze na veřejnoprávní0020instituce, jako jsou obce, kraje, stát a jejich organizace, anebo zdravotní pojišťovny.

Spustit audio