Možnosti mletého masa v kuchyni jsou nepřeberné. Udělejte si ho tentokrát s bramborovými kolečky

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Surovniny:
500 g brambor, 400 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, tymián, chilli koření, olej

Postup:
Mleté maso dáme do mísy s jedním vajíčkem. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, sůl, mletý pepř, chilli koření a tymián. Brambory očistíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, polijeme olejem a posypeme tymiánem. Promícháme a naskládáme na papír na pečení. Jedno kolečko vedle druhého. Na každé kolečko dáme kopeček mletého masa. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Po upečení můžete ještě posypat parmezánem a nechat ještě chvíli v troubě.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Mleté maso v misce
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.