Možnosti mletého masa v kuchyni jsou nepřeberné. Udělejte si ho tentokrát s bramborovými kolečky
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Surovniny:
500 g brambor, 400 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, tymián, chilli koření, olej
Postup:
Mleté maso dáme do mísy s jedním vajíčkem. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, sůl, mletý pepř, chilli koření a tymián. Brambory očistíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, polijeme olejem a posypeme tymiánem. Promícháme a naskládáme na papír na pečení. Jedno kolečko vedle druhého. Na každé kolečko dáme kopeček mletého masa. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Po upečení můžete ještě posypat parmezánem a nechat ještě chvíli v troubě.
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Související
-
Jak upravit mleté maso doma, když ho nezpracujeme hned. Radí řezník František Kšána
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučuji zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením.
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
-
Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.