Možnosti studentského cestování. Že máte hluboko do kapsy? Nevadí. Chce to jen odvahu

8. listopad 2017

Jste studenti a rádi byste vyrazili na trip někam do světa? Že máte hluboko do kapsy? Nevadí! Cestovat se dá i s pár korunami v kapse. Naučíte se jazyk - tedy pokud chcete. A poznáte nové lidi - třeba lásku na celý život. Dobrodruhů a cestovatelů je po celém světě spousta a kontakty se mohou vždy hodit. 

Dnes se vydáme na cesty a hned vysvětlím proč. Našimi hosty jsou prorektor Univerzity Hradec Králové pro zahraniční vztahy Karel Kouba a student Petr Weissar. Dnes se na Univerzitě Hradec Králové koná takzvaný International day, který má mimo jiné přiblížit možnosti studentského cestování a studia v zahraničí.

Jaké jsou ty možnosti v současné době? Já bych řekla, že jich je hodně, že jsou velmi pestré a že je to úžasná příležitost.
Možnosti jsou obrovsky široké. A to i třeba v porovnání se situací před několika lety, tak v posledních letech vysoké školy pochopily, že navazování mezinárodních kontaktů a celková internacionalizace univerzit je nezbytná. A to hlavně pro budoucí uplatnění našich studentů. Prostě vnímáme, že studenti se musí uplatnit nejen na domácím českém trhu, ale i na tom globálním pracovním trhu. Jejich konkurenty nejsou studenti z Pardubic, ale studenti z Cambridge nebo z velkých německých univerzit. A vysoké školy musí svým studentům během studia nabídnout co nejvíc příležitostí. Královéhradecká univerzita je jednou z těch univerzit, která těch příležitostí nabízí nejvíc v České republice. A to jak geograficky od Evropy až po Asii, po Latinskou Ameriku, Afriku, tak z hlediska možností. Ať už jsou to studijní pobyty, nebo jsou to pracovní stáže.

Prorektor Univerzity Hradec Králové pro zahraniční vztahy Karel Kouba a student Petr Weissar

Je to dostupné všem? Jsou tam nějaké podmínky, jako třeba prospěch? Nebo to není to hlavní?
Je to jedno z kritérií. A zejména u těch výběrových řízení třeba na program Erasmus. Ale zároveň jsou tam jiná a často důležitější kritéria. Já raději vezmu na Erasmus studenta, který třeba pojede do Nikaragui, který se výborně dohovoří španělsky, byť třeba není úplně excelentní student, prostě proto, že se budu potom méně bát, že se mu tam nic nestane, když nehovoří dobře španělsky.

Vy jste velmi mladý prorektor. Měl jste také možnost někam vycestovat v rámci studia nebo působení na škole?
Já když jsem studoval politologii, jeden semestr jsem byl v Madridu, na univerzitě Complutense. A potom jsem ještě jel do Ameriky, kde jsem potom dokončil magisterská studia.

Pohled do kráteru japonské hory Fuji

Máte to tedy odzkoušeno i z té druhé strany. Co všechno tedy ten International day přiblíží, co tam bude?
Budou tam přednášky našich studentů a našich akademiků. Ti budou hovořit o svém mezinárodním výzkumu, ať už antropologický výzkum v Ugandě, který provádíme, anebo výzkum v oblasti přírodních věd a informatiky. Budou tam informační zóny, kde na základě jednotlivých geografických oblastí se mohou studenti informovat a ptát se na to, kam a za jakých podmínek mohou vyjet a na kterou univerzitu. My jim chceme říct, co je pro ně nejlepší a jak to udělat. Budou tam ochutnávky jídel z jednotlivých regionů světa, budou tam naši zahraniční studenti, kterých máme stovky na univerzitě. Ti nám budou pomáhat s organizací, ale budou tam mít i jazykové stolky, kde si naši čeští studenti mohou přijít zlepšit angličtinu, francouzštinu, španělštinu nebo němčinu. A budou tam soutěže pro ty studenty. Chceme lákavou i odbornou formou přiblížit ty možnosti v zahraničí a dostat svět do Hradce Králové.

I Petr Weissar se bude podílet na tom programu? Protože vy máte už spoustu cest za sebou.
To ano, ale bohužel mám celé úterý zápočty.

Vy jste už hodně cestoval právě při škole. Měl jste někde nějaký šok, ať už z jídla nebo z nějakých zvyklostí? Překvapilo vás někde něco?
Nejspíš v mém prvním výjezdu do Hongkongu. To byl první šok pro mě, když jsem odjel poprvé do Asie. Počasí je naprosto jiné než tady u nás, jídlo i lidé. Byl to pro mě, jako nezkušeného cestovatele, velký šok.

Z velké čínské zdi poblíž Pekingu

Jak dlouhou dobu jste tam strávil?
Jednalo se p letní školu, takže to bylo během těch nejteplejších měsíců. A ten pobyt by zaměřený na studium operačního systému Android. Mobilních aplikací.

Jaký je váš obor tady v Hradci Králové? Čemu se věnujete?
Teď už studuji druhý ročník navazujícího inženýrského programu aplikované informatiky. Zabývám se informační technologií.

Kde všude už jste byl? Protože vy jste ty mobilní technologie studoval na více místech.
Po ukončení bakalářského studia jsem vyjel do toho Hongkongu a záhy na to jsem odjel na Floridu. To byla zase pracovní stáž ve společnosti IHMC, kde jsem rovněž dělal mobilní aplikace. A teď naposledy jsem se podíval na Tchaj-wan, kde jsem studoval project management.

Z poslední letní školy na Taiwanu společně s českými kolegy z fakulty

Přineslo vám to něco nového do dalšího studia, nebo i třeba do vaší budoucí práce?
Rozhodně ano. Minimálně jazykové znalosti z angličtiny. I když tedy angličtina v jižní Asii a východní Asii není úplně dokonalá. Ale i tak ten kontakt s lidmi je důležitý. A stejně tak jsem rozšířil znalosti právě v tom oboru programování. Není teď problém se dostat do nějaké práce.

Je to důležité potom při hledání pracovních příležitostí? Otvírají ty studijní cesty nové možnosti?
Víme od zaměstnavatelů, že jednoznačně to má vliv. Když si zaměstnavatel u výběrového řízení porovná dva životopisy, jednoho čerstvého absolventa, který nebyl v zahraničí a absolventa, který semestr strávil v zahraničí, tak jednoznačně vítězí ten, který absolvoval zahraniční pobyt. Není to jen otázka jazykových schopností, které ti zaměstnavatelé hledají, ale už jen to, že někdo byl schopný přežít ve zdraví třeba půl roku v nějaké exotické zemi. To hodně vypovídá o schopnostech toho studenta. A je to jednoznačně výhoda na pracovním trhu.

Petře, bylo to někdy těžké přežít?
Občas ano, ze začátku. Teď už ne, teď už jsem si na Asii zvykl.

Prorektor Univerzity Hradec Králové pro zahraniční vztahy Karel Kouba a student Petr Weissar

A máte další plány, na další cestování? Chcete v tom pokračovat?
Teď bych se měl víc soustředit na diplomovou práci, ale láká mě to stále. A pokud se objeví nějaká příležitost, kterou si budu moct dovolit před státnicemi, tak určitě do ní půjdu.

Co na to říkají vaši rodiče? Nemají strach?
Mají strach, ale už jsou snad trochu zvyklí.

Dřív takové možnosti nebyly. Je pro vás důležitý ten kontakt se světem? Když to porovnáte se zkušenostmi rodičů?
Určitě. Myslím si, že oproti nim máme velkou výhodu s tím cestováním. A už jen to, co všechno univerzita nabízí. Můžeme vyrazit vlastně skoro kamkoliv.

I o tom, jaké jsou cestovatelské a studentské možnosti, bude úterní den na Univerzitě v Hradci Králové. Od kdy to bude, ve které budově?
Bude to v hlavní budově Univerzity Hradec Králové, naproti nemocnici, od 10 hodin do 15 hodin odpoledne. A jak v aule Univerzity Hradec Králové, tak v přilehlých místnostech, kde budou právě informační zóny. Všechny srdečně zveme.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související