Mrkev nejen na lepší zrak. Je i praktickým pomocníkem v domácnosti

31. březen 2023

Mrkev je snad jediná zelenina, která má příjemně nasládlou chuť a k tomu obsahuje vitamíny C, D, E. Nejvýznamnější je beta karoten a vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak.

Mrkev je močopudná a projímavá, její vláknina podporuje vylučování cholesterolu a posiluje imunitní systém.

Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Ovšem mrkev je i výborný praktický pomocník. Nevěříte? Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáme kolečka syrové mrkve. Zápachu z nože se zbavíme tím, že pokrájíme mrkev.

Věděli jste, že vařená mrkev má o třetinu více antioxidantů a dokonce je stravitelnější než mrkev syrová? Díky tepelné úpravě tělo dokáže vlákninu lépe zpracovat.

Mrkev na krásu

Maska na omlazení se skládá z nastrouhané mrkve a 1 bílku, který ušleháte dotuha. Nechte ji působit 20 minut.

Proti vypadávání vlasů si připravte domácí masku z mrkve: 3 nastrouhané mrkve naneste na kořínky vlasů a nechte 20 minut působit, potom si vlasy umyjte šamponem.

Pokud vám praská kůže na rukou či nohou, udělejte si obklad ze šťávy z mrkve. Když už je řeč o šťávě – ideální množství mrkvové šťávy je 200 ml denně. Tohle popíjení vám urychlí zhnědnutí pokožky po opalování a brání také vysoušení pokožky.

Spustit audio

Související