Mulisi, mulisi! Stopy zaklínadla vedou ke svaté Barboře
Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice, to je nová kniha, kterou napsala Martina Boledovičová s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou. V knize jsou zajímavě popsané tradice ze světského i křesťanského prostředí, je tam také mnoho nápadů na adventní a vánoční tvoření, včetně receptů.
Věděli jste například, že v předvečer svátku svaté Barbory, tedy 3. prosince, chodívaly na obchůzku Barborky? Kdo byly Barborky? Na to jsme se v Radioporadně zeptali autorky knihy Martiny Boledovičové.
Barborky byly dívky v bílých šatech, které měly na hlavě květinový věneček nebo korunku, v pravé ruce metlu, v levé košík s dárky. Barborky totiž rozdávaly drobné pečivo, kterému se říkalo barborky. A taky kontrolovaly, jestli jsou děti hodné.
„Moje vzdálená teta měla takovou říkanku Mulisi mulisi. Když si hrála s mým synem, tak na něj volala Mulisi, mulisi! Ale nevěděla, odkud to má. Pátrali jsme po tom a nakonec jsme zjistili, že Barborky při obchůzkách volali“ Modli se, modli se! A protože opravdu mumlaly, tak z toho vzniklo Mulisi, mulisi,“ směje se Martina Boledovičová.
Je čas na pečení perníčků a zázvorek
I na Mikuláše naši předkové pekli. Dokonce i čerty a Mikuláše z kynutého těsta. „Je to stejné těsto, z jakého se o Velikonocích pečou jidášky. Ale tradice jsou velmi spletité, v každém kraji to bylo trochu jinak. Mým novým objevem jsou zázvorky. Jsou jednoduché a líbí se mi proto, že jsou velmi tvrdé a mohou se použít i jako dekorace na stromeček. Pokud je budete chtít jíst, jsou velmi chutné, ale je třeba začít s pečením co nejdřív. Zázvorky se potřebují rozležet,“ radí autorka knihy Vánoční tradinář.
Zázvorky
- 280 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 15 g nastrouhaného zázvoru
- půl prášku do pečiva
Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud by bylo příliš sypké, přidejte trochu vody. Nechte uležet alespoň tři hodiny v lednici. Pak vyválejte plát asi tři milimetry silný a vykrajujte tvar podle svého výběru, například hvězdičky. Troubu vyhřejte na 150 stupňů Celsia a pečte 10 – 15 minut. Cukroví by mělo získat mírně narůžovělou barvu.
Související
-
Vánoční atmosféra po celý rok. V Českých Lhoticích mají 60 tisíc vánočních stromků
Nekonečné řady stromků a na každém cedulka se jménem. Na farmě v Českých Lhoticích neslaví Vánoce jen jednou, ale vlastně celý rok. Pěstují totiž vánoční stromky.
-
Chrudimský betlém. Vánoční tradice z panelákové kuchyně
Zmenšené kostely, dům s jelenem i rozhledna Bára. V Chrudimi si můžou lidé zase prohlédnout speciální betlém. Je ušitý, nebo spíš vyřezaný městu na míru.
-
Vánoční dobroty s chutí, lehkostí a trochu jinak
Vaření a pečení je velkým koníčkem Táni Řehákové. Na jaře vydala knihu S díky paní Dobromile, ve které ctí tradiční českou kuchyni. Snaží se ji ale trochu odlehčit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.