Muzeum pro rodiče a děti. V Trhové Kamenici se odkrývá minulost skutečná i pohádková

12. červenec 2016
Česko – země neznámá

Původně stála v Trhové Kamenici tvrz. V sousedství se ale postavil kostel, a tak začala tvrz sloužit jako fara. Dnes funguje jako muzeum, ve kterém návštěvníci najdou vše, co se vztahuje k trhovokamenické historii.

Prvním známým majitelem tvrze byl vladyka Beneš z Kocůrova. A nebylo to pravděpodobně žádné honosné dílo. Když v roce 1712 nechal hrabě Josef František ze Schönfeldu vybudovat nový kostel zasvěcený sv. Filipovi a sv. Jakubovi a z panské tvrze udělal faru, nechal se nový farář slyšet, že je to stavení nově rozestavěné, ale nedostavěné.

Poslední farář odsud odešel v roce 1975 do děkanského úřadu v Přibyslavi, od té doby budova bez využití chátrala. V roce 2001 získala starou tvrz obec a začala ji postupně rekonstruovat. O dva roky později se otevřelo malé muzeum dokumentující život na Horácku a později ve sklepení vzniklo muzeum tuzemských strašidel.

Švédská truhla na žold se našla za humny

Několik místností prvního patra zaplňují exponáty připomínající historii kraje kolem Trhové Kamenice. Vystavena jsou například kněžská roucha místních farářů, některá na sobě mají vyšitý znak rodu Auerspergů, majitelů panství v 19. století.

Švédská truhla se šesti funkčními zámky se našla v polích za Trhovou Kamenicí, prázdná

Asi největším pokladem místního muzea je švédská truhla s šesti funkčními zámky. V dobách třicetileté války se v ní převážel žold. Truhla byla nalezena prázdná na poli za Kamenicí. Připomíná těžké období první poloviny 17. století, kdy Železnými horami táhla vojska krutého vojevůdce Torstensona a kdy více než polovina hospodářství lehla popelem.

Muzeem provádí paní, která výklad pružně přizpůsobuje zájmu návštěvníků. Mezi exponáty proto můžete pobýt pět minut nebo dvě hodiny. Paní průvodkyně skutečně umí vyprávět. Pokud jste například rodiči více dětí, předvede vám, jak využít spodní šuplík komody. V mnohočetných trhovokamenických domácnostech se v minulosti využíval jako postýlka pro nejmenší děti.

Čtěte také

Průvodkyně také návštěvníkům předvede, jak se dříve pralo, a zavzpomíná na svoji babičku, která chodila s ostatními ženami máchat vyprané prádlo do Chrudimky. Když řeka zamrzla, šly ženy k řece s košem prádla a sekerou, vysekaly v ledu díru a máchaly prádlo nehledě na mráz.

Mladičký učitel K. V. Rais

Jedna z místností muzea je zasvěcena trhovokamenickým spolkům. Kromě hasičů a Sokola zde působila i Vzdělávací beseda Neruda, jejímž spoluzakladatelem byl spisovatel Karel Václav Rais. Ten byl do Trhové Kamenice poslán na svoje první učitelské místo a prožil zde pět let.

V kaplance, bývalém příbytku kaplana mají Raisův pracovní stůl a také vysvědčení, podepsané slavným spisovatelem. Raisovi se v Kamenici příliš nelíbilo, byla zde větší zima než v jeho rodném Bělohradě. Přesto se tady zamiloval a odvezl si odsud svou budoucí ženu.

Strašidelné sklepení v tuzemském duchu

Dětem se bude nejvíce líbit sklepení, kde potkají česká i dovozová strašidla. Průvodkyně zná příběh ke každé postavě. Povypráví vám například osud sešlého chlápka, který sedí na židli v zadním rohu. Jedná se o vojevůdce Fexta, který je tahounem každé války. Zabít ho lze jenom skleněnou kulí. Kde ho nezabili, tam bojují dodnes.

V takové dřevěné pračce se dřív pralo a máchalo se celoročně v Chrudimce

Dozvíte se také, kde řádí půďák a kde noční můry. Nejčastějším českým strašidlem je ale zášupšák, který nejraději schovává druhé věci do páru, třeba mužům jednu z ponožek, ale i nabíječky nebo brýle. Vrátí vám je až ve chvíli, kdy si pořídíte náhradu.

autor: KSA
Spustit audio