Muzeum vzpomínek. Stodola ve Vepříkově je až po střechu zaplněná krásnými krámy

2. leden 2022

Pokud se rádi nostalgicky prohrabujete starými věcmi, v malé obci Vepříkov na Vysočině je pro vás připravená plná stodola pokladů. Díky celoživotní zálibě jedné dámy a vstřícnosti vedení obce vznikl spolek Stodola krásných krámů a stejnojmenné muzeum. Spoustu věcí v něm poznáte, k jiným dostanete zasvěcený výklad, který se často protáhne i na tři hodiny.

„Vítám vás před stodolou krásných krámů a zvu vás dál,“ začíná svůj výklad Jaroslav Stehno. Je vidět, že návštěvníky provádí rád. „Hlavní pachatelkou je manželka, která odjakživa ty starý krámy sbírá,“ usmívá se průvodce. V jednu chvíli bylo doma krámů už tolik, že se přestěhovaly do stodoly u hlavní silnice. Vznikl třináctičlenný spolek Stodola krásných krámů, který se o muzeum stará a pořádá i různé doprovodné akce.

Stodola je plná doslova od podlahy po střechu. V přízemí jsou vystavené hlavně těžší zemědělské stroje, ale i drobnosti, které se zemědělstvím souvisejí. Leží tam například velké logaritmické pravítko. Jaroslav Stehno upozorňuje na nápis, který říká, že je to pravítko zemědělské. Hospodář si na něm nastaví datum připuštění krávy a na druhém konci zjistí, kdy se narodí tele. Na druhé straně pravítka jsou pak pomocné tabulky, například s přehledem produkce mrvy jednotlivými zvířaty. Ve stodole jsou vystavené i výrobky kutilů. „To je ukázka šikovnosti českého člověka,“ ukazuje Jaroslav Stehno na konstrukci, na které jsou položené otýpky drobného dřeva. Vysvětluje, že konstrukce pomáhala otýpky pevně svázat.

V patře stodoly se Stehnovi snažili předměty uspořádat podle jednotlivých řemesel. Je tu koutek řeznický, kovářský, ale i holičský. „A protože jsme ve Vepříkově, tak jsme ke každému řemeslu dali pamětní listy o lidech, kteří dané řemeslo dělali,“ dodává průvodce.

Koutky řemesel s figurínami

Ve sportovním koutku visí řada batohů a chlebníků, ve školním zase leží na lavici starý červený slabikář a osobní písanka Jaroslavy Stehnové. Za důkladnou prohlídku stojí i police plné rádií a domácích elektrických přístrojů. Je tu originální vysavač značky Lux, kuchyňský hnětač a šlehač ze šedesátých let, sovětské hodinky nebo inhalátor, který na první pohled vypadá jako jídlonosič.

Celou expozici doplňují figuríny oblečené do dobových šatů, uniforem a pracovních oděvů. Všechny vyrobila Jaroslava Stehnová, stejně jako dřevěného koně v přízemí. Jaroslav Stehno se smíchem popisuje, že na koně nesedají jen děti, ale i senioři. Každý návštěvník si také může v provizorní mincovně vyrazit svůj vlastní hliníkový vepříkovský vepřík.

Spustit audio