Muzika Harafica vyráží s cimbálem dobýt Ameriku, během turné se potká i se slavnými Čechy

2. únor 2022

Cimbálová muzika Harafica z Uherského Hradiště vyráží na turné po Americe. Hrát bude v Chicagu, Washingtonu nebo New Yorku.

Nápad vyrazit s cimbálovkou na turné po Americe vznikl na popud ředitele českého kulturního centra v New Yorku. Přípravy na cestu cimbálovky Harafica za oceán trvaly téměř dva roky.

Nyní Harafica i s cimbálem vyráží na turné, během kterého bude hrát nejen krajanům v Chicagu, Washingtonu a New Yorku. Během pobytu v Americe se mají hudebníci se setkat i s Martinou Formanovou, spisovatelkou a manželkou zesnulého režiséra Miloše Formana, nebo s plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem. Členové cimbálovky se osobně těší i na návštěvu nějakého klubu nebo hokejového utkání NHL.

Po turné se Harafica rozloučí s cimbálem, na který hraje deset let. Nechají to totiž ve Spojených státech.

Den před odletem jsme mluvili s uměleckým vedoucím a cimbalistou cimbálové muziky Harafica z Uherského Hradiště Petrem Gablasem.

autoři: Andrea Kratinová , Jarka Barboříková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.