Muzika pro císaře, prezidenta a hlavně pro lidi. Dechová hudba v Holicích slaví 190 let

18. březen 2023

Dechový orchestr Kulturního domu města Holic je nejstarším hudebním tělesem svého druhu v Pardubickém kraji. Tradice dechové hudby v Holicích se píše od roku 1833.

V knize starých městských pamětí Holic se můžete dočíst: „Roku 1833, při své návštěvě v Čechách, jel císař František I. se svou manželkou Karolínou Holicemi. Při uvítání byli městští střelci, všechny cechy v obvyklém pořádku, bandy muzikantů, které přijíždějící hlučnou hudbou vítaly."

O tři roky později, v srpnu 1836, projížděl Holicemi císař Ferdinand V. Dobrotivý se svou manželkou Marií Annou. Kniha starých městských pamětí o tom také vypráví: "U pošty stála vítězná brána z chvůje, po obou stranách stáli početní pořádkové: řeznický, krejčovský, ševcovský, tkalcovský a praporci, městští střelci s hudbou, měšťané a školní mládež."

Ze zkoušky Dechového orchestru KD Holice

Organizovaná kapela, vedená stálým dirigentem, vznikla v Holicích právě v této době, v letech 1833 - 1836. Orchestr se pravděpodobně zformoval při spolku městských střelců a jeho prvním uměleckým vedoucím se stal František Horyn. K jeho předním žákům patřil Čeněk Holub. Ten se stal v roce 1874, teprve ve svých 18 letech, kapelníkem a svoje zkušenosti předal svému synu Janovi, který přinesl holickému orchestru věhlas, s kapelou totiž zajížděl koncertovat i do západočeských lázní.

Dvě století zkušeností

Holický dechový orchestr našel v roce 1962 zázemí v Kulturním domě. Na začátku 70. let se holičtí muzikanti spřátelili s orchestrem dobrovolných hasičů z německého Frohburgu, jejich vzájemné návštěvy trvají dodnes. V roce 1976 se taktovky ujal Jaroslav Kocourek, který kapelu dirigoval až do roku 2000.

Dechový orchestr Kulturního domu města Holic s dirigentem Ondřejem Lisým

O sedmdesátých 70. a 80. pamětníci mluví jako o zlaté éře orchestru, absolvovali totiž stovky koncertů nejen doma, ale často jezdili hrát i do zahraničí. Dirigent Jaroslav Kocourek se přitom nespokojoval jen s klasickou dechovou hudbou, do repertoáru zařazoval i věci swingové, muzikálové nebo operetní melodie.

Po roce 1989 řady Dechového orchestru v Holicích prořídly a veřejných vystoupení ubylo, nicméně orchestr přestál i období těžkých zkoušek. Kapelnické odpovědnosti se ujal na dvanáct let trumpetista Zdeněk Hlásek, v roli dirigenta a uměleckého vedoucího orchestru ho potom vystřídal absolvent Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a pedagog Základní umělecké školy v Holicích Ondřej Lisý.

Dechový orchestr KD Holice zkouší každý čtvrtek

Dechový orchestr má dnes pod vedením Ondřeje Lisého celou řadu mladých muzikantů, absolventů holické umělecké školy Karla Malicha. Repertoár orchestru je velmi široký, podle slov dirigenta jsou to desítky skladeb klasické české a moravské dechovky a na 50 skladeb muzikálových, filmových a soudobých melodií.

Výročí 190 let tradice dechové hudby v Holicích orchestr oslaví řadou koncertů v Pardubickém kraji i Hradci Králové, Jejich přehled vám zde přinášíme.

9. dubna 2023 od 17:00: Velikonoční koncert, Sezemice, kostel Nejsvětější Trojice

15. dubna 2023 od 17:00: Velikonoční koncert, Chrudim, kostel Nanebevzetí Panny Marie

16. dubna 2023 od 17:00: Velikonoční koncert, Holice, kostel sv. Martina

1. května 2023 od cca. 17:00: Koncert pro zvonohru, Hradec Králové, kostel sv. Ambrože

24. června 2023: Holice - Městské slavnosti

14. července 2023 od 17:00 do 19:00 - Promenádní koncert, Holice, prostranství před KD 

19. srpna 2023 od 14:00 - Pivní slavnosti Holice, prostranství mezi KD a ZUŠ K. Malicha

26. srpna 2023 - Posvícení Horní Jelení

Spustit audio

Související