Muzikanti srdcaři. Predmierčanka rozdává radost už 110 let

14. červen 2016

Představíme malou dechovou muziku ze Slovenska. Říká si Predmierčanka, tvoří ji dvacet muzikantů a lidem pro radost hraje už více než sto let.

Malá dechová muzika Predmierčanka působí kousek od našich hranic na Slovensku. Když projedete Bílou a pak se dáte na Makov, dostanete se na cestu směrem na Bytču a hned za ní je malá vesnička Predmier, kde se už minimálně 110 roků rodí skvělí muzikanti, právě tolik let totiž Predmierčanka letos v srpnu oslaví.

Její muzikanti i sólisté jezdí často koncertovat i k nám na Moravu a někteří mají na Ostravsku dokonce příbuzné.

Predmierčanka nevozí ze svých koncertů a z různých festivalů poháry a zlatá ocenění. Muzikanti společně hrají, protože je to baví. Co je zajímavé, že za těch 110 let nikdy nepřestali ani hrát ani vychovávat nové generace muzikantů, kteří vzali do rukou nástroje a vystřídali své dědy a otce, kteří už třeba nemohli.

Když dechový muzikant přijde o zuby, je s hraním amen. Pak může hrát buď na buben, nebo dirigovat. Současný kapelník Anton Bajza se před lety stal dirigentem, protože jeho otec zemřel. A někdo to vzít musel.

Pokud se chcete o Predmierčance z obce Predmier dozvědět více, pak vás zveme za muzikanty srdcaři v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio