Mýtské muzeum vystaví vozy s karoseriemi firmy Oldřicha Uhlíka

30. prosinec 2017 17:38

Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě chystá na příští rok výstavu o historii pražské karosářské firmy Oldřicha Uhlíka, která kapotovala luxusní vozy pro zámožnou klientelu.

Mezi jejími zákazníky byli známé osobnosti i aristokraté. Automobilů s její karoserií se dochovalo jen asi deset, ve Vysokém Mýtě by jich měla být k vidění asi polovina, řekl ČTK Jiří Junek, ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě, který s muzeem karosářství spolupracuje.

Baarová a Hašlerky

"Už teď víme, že tam bude legendární Praga Lady, o které se občas spekuluje, že byla pro Lídu Baarovou. Stejně tak známý automobil, který sloužil k reklamě firmy Hašler na známé bonbony," uvedl Junek. Oba vozy budou zapůjčené ze sbírky soukromého sběratele Emila Příhody.

Největší čtvercové náměstí v Česku má Vysoké Mýto

Vysokomýtské náměstí

Dvanáctitisícové Vysoké Mýto nemá zámek ani romantická podloubí. Zato výjimečné náměstí, které je skutečným srdcem města a patří k významným pozůstatkům gotické architektury. Je pojmenované po Přemyslu Otakarovi II. a svou plochou překonává i stejnojmenné náměstí v Českých Budějovicích.

Muzeum má také přislíbený další automobil Praga Lady v úpravě na sanitní vůz, automobil značky MG a jedná o zapůjčení vozu Tatra kapotovaného pražskou karosárnou. Dcera Oldřicha Uhlíka na výstavu poskytne mnoho fotografií a dokumentů mapujících historii firmy jejího otce, například jeho výuční list. Výstava začne 4. února a bude trvat do konce roku 2018.

Oldřich Uhlík byl podnikatel a zakladatel původního karosářského podniku Karosa v Praze. Ve své továrně od roku 1921 vyráběl karoserie nejen pro podvozky československých automobilek, ale i značek Rolls-Royce, Hispano Suiza, Austro-Daimler nebo Bugatti. V roce 1938 vyhrála jedna jeho kabrioletová karoserie soutěž elegance a komfortu v Monte Carlu.

zdroj: ČTK
Spustit audio