Na cestách bez iluzí po celém světě s Miroslavem Konvalinou aneb od baťůžkáře k rozhlasu

S Mirkem Konvalinou se známe dlouho. I proto je tentokrát pokračování mého pořadu “Na cestách” trochu jiné. Řekněme občas osobnější, debata o cestování mezi bývalými kolegy, rozhlasovými zahraničními zpravodaji, se nese možná v konkrétnějším a do specifik novinářského cestování zasvěcenějším duchu. 

Čtěte také

A putovat budeme doslova celým světem. Jméno vystudovaného systémového inženýra Miroslava Konvaliny jste totiž mohli slyšte několik let ve spojení s jeho misí rozhlasového zpravodaje ve Spojených státech, hlásil se jako zvláštní zpravodaj z cest s politiky i z různých událostí v mnoha zemích.

Ale byl i tiskovým mluvčím, poté šéfem Amerického centra velvyslanectví USA v Praze a aktuálně vede České centrum v New Yorku...

Od baťůžkáře k rozhlasu

Než Miroslav Konvalina prožil 16 let v úzkém spojení s rozhlasem, cestoval světem jako baťůžkář.

Čtěte také

Jak se takové putování od sebe odlišuje, proč se ocitl ve Spojených státech, kde nakonec pracoval jako rozhlasový zpravodaj i jakou roli v jeho “toulavém” životě měla babička - to všechno jsou témata našeho pohodového povídání v rozhlasovém studiu.

Což, jak asi vycítíte i z atmosféry uvolněného rozhovoru, je pro nás oba prostředí takřka domácké.

Národní parky, medvědi, jindy s prezidenty

Zahraniční zpravodaj si témata zdaleka nevybírá jen sám.

Jak vám v pořadu “Na cestách” potvrdí i Mirek Konvalina, často má sice velice blízko na místa, která by ho moc zajímala, ale novinářské povinnosti ho nasměrují dočista jinam.

Čtěte také

Jednou jste zkrátka u hokejistů, jindy s krajany, pak chcete vidět medvědy a střídají je akce “kravatové”. Občas to přinese i ztrátu iluzí o zemi, ve které působíte. Můj host některé svoje pocity shrnul v knize “Amerika bez iluzí”.

Také o ní, o klišé a iluzích, o “amerických snech” si s Mirkem Konvalinou povídáme. Mimochodem, co myslíte, měl Mirek v mládí svého méďu? Uslyšíte a k tomu vám i zahrajeme - jak doufám - pohodovou muziku.

Proč perník a Manhattan

Ani Mirka Konvalinu jsem při natáčení dalšího dílu pořadu “Na cestách” neušetřil překvapení z mého kufříku.

Čtěte také

A tak vám ve vysílání prozradíme jeho reakci na perník a vztah k východočeskému regionu, abychom se nakonec stejně zase vrátili do Spojených států. Konkrétně na Manhattan do Českého centra, kde teď Mirek působí.

Co funkce šéfa takové instituce obnáší, i to byla jedna z otázek, kterou jsem měl na Mirka Konvalinu při jeho návštěvě doma před krátkým časem.

Na cestách ve studiu jsme v pohodě

Zveme vás tedy oba ke společné hodince v pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” tradičně na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 18. ledna. Jako obvykle po 18. hodině.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související