Na cestách kolem světa s vynikajícím houslistou Václavem Hudečkem aneb virtuózní vstup do roku 2021

Skleněnky, malování po zdech, "kamarádství" se sirkami, verneovky a mayovky - to byl dětský svět Václava Hudečka. Ale jak mi potvrdil v prvním vydání pořadu Na cestách v roce 2021 houslový virtuóz, v pěti letech se lékem na jeho "alotria" měly stát z rozhodnutí otce právě housle. Dostal je aby nezlobil.

Nástroj našel Václav Hudeček pod stroměčkem o Vánocích a příhoda společně s podrobnostmi o vášni pro zápalky a ohníčky - to bylo naše putování mládím Václava Hudečka. Ale na cesty s houslemi jsme se s mikrofonem vypravili hodně brzo poté.

Východočeské stopy

Východočeský region je pro Václava Hudečka docela významný. Nejen po stránce hudební, ale i - řekněme vztahů. A tak v pořadu "Na cestách" uslyšíte nejen o tom, jak byl nejprve pro houslovou "Kociánku" příliš mladý.

Kufřík pro natáčení s Václavem Hudečkem připraven

Dozvíte se také, co ho spojuje s Potštejnem a dělníkem v tamním kamenolomu nebo proč má doma obrázek náchodského malíře Jiřího Kodyma, kterému hrál na housle při vernisáži v Náchodě. Při debatě o akustice koncertních síní a budování sálů pro hudební vystoupení se zase dostne pochvaly Hradci Králové...

Do světa přes Wales

Nebojte se, při nesmírně pohodovém povídání s Václavem Hudečkem, pochopitelně hodně "cestujeme" i po světě.

Čtěte také

Začínáme na mládežnickém táboře ve Walesu, pokračujeme do Londýna - shodou okolností do "Hotelu Prince of Wales", kde se tehdy patnáctiletý nadějný houslista setkal poprvé s legendárním Davidem Oistrachem.

A tak je jasné, že jsme se v příhodách o výpravách za učitelem i přítelem Václava Hudečka dostali nejen do Moskvy, ale i na Sibiř. Jak hraje na místech, která jsou synonymem pro zimu, mne zajímalo také.

Helsinky, Ósaka, New York, Istanbul...

Mohl bych vypočítávat ještě spoustu destinací, kde všude obdivovali profesionalitu a virtuozitu Václava Hudečka, kde mu tleskaly zaplněné koncertní sály. O tom všem uslyšíte v prvním vydání pořadu "Na cestách" v roce 2021.

Věřím, že i k vám domů se přenese noblesa a šarm, který z mého hosta vyzařuje tak silně, že je to určitě i slyšet. Cestujeme s houslovým virtuózem, milovníkem profesionality, kvalitní hudby nehledě na žánry.

Čtěte také

A cestujeme nejen světem ale i životem Václava Hudečka, pro kterého je zásadní pohodové manželství s paní Evou, známou herečkou a v posledních letech úspěšnou spisovatelkou.

Všechno co jsem prozradil vás doufám natolik naladilo, abyste si nás na rozhlasových vlnách našli i o prvním pondělí roku 2021. Jako obvykle po 18:00 dne 4. ledna na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové i Pardubice se na vás s Václavem Hudečkem těšíme "Na cestách".

P.S.: Překvapní pro houslistu Václava Hudečka z mého cestovatelského kufříku pochopitelně chybět nebudou.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související