Na cestách s houslemi a Danielem Matejčou aneb z české „Kociánky“ k vítězství v Eurovision 2022

S Danielem Matejčou a jeho houslemi se potkávám už roky. A začalo to právě v Ústí nad Orlicí, kde 2. května začíná už neuvěřitelný 65. ročník Kocianovy houslové soutěže pro mladé talentované houslisty. Dan - dovoluji si charismatického mladíka takhle oslovovat, protože se skutečně známe dlouho - jezdil  do Ústí nad Orlicí několik let, než ve čtrnácti unikátní soutěž opanoval a stal se laureátem “Kociánky” pro rok 2019. 

Ale na rozhlasových vlnách budeme spolu cestovat mnohem dál a také pro mnohé z vás možná překvapivě i značně “pestřeji”. Talentovaný Daniel Matejča má totiž rád nejen koncertní sály…

Evropou oceněná odvaha

Evropská unie vysílatelů organizuje vedle známější soutěže pěvecké i soutěž pro mladé talenty vážné hudby. Na finále do francouzského Montpellier se minulý rok sjeli hudební naděje z devíti zemí a nejlepším z nich byl vyhlášen poprvé náš zástupce, houslista Daniel Matejča.

Jaké to bylo stát v Montpellier na pódiu nejen za sebe, ale mít na sobě pomyslný dres České republiky? A proč si vybral pro jeho věk údajně obtížného Šostakoviče, se kterým si ale podle kritik výtečně poradil? Čím ho oslovuje rozporuplný ruský a sovětský skladatel ?

I na to se ptám usměvavého Dana, se kterým se ale vydáváme postupně také do dalších evropských měst, ve kterých rovněž sklízel vavříny.

Poznaň, Halle, Turecko, Singapur, Japonsko…

Čtěte také

Cestování světem i světem houslí Daniela Matejči je velice různorodé. Do Polska si dojel na Telemannovu soutěž pro vítězství, ale s oblíbeným nástrojem už okouzloval posluchače na koncertech i v Turecku nebo v hodně vzdálených destinacích, jako je například Singapur nebo Japonsko.

Má šanci v těchto turisticky lákavých regionech alespoň trochu poznat život lidí, pro které hraje? V pořadu “Na cestách” uslyšíte, že sem tam se to podaří a Dan se třeba svezl i japonským rychlovlakem. Ale i podle předmětů, které jsem si pro houslistu připravil do cestovatelského kufříku (viz. foto), je vám asi jasné, že jsme si nepovídali jen o koncertech a houslové hře.

Italská Imola i Dolomity

Při rozhlasovém putování s Danielem Matejčou vás zavedeme i do Itálie. Jednak proto, že hlavně motoristům známé město Imola bylo místem, kde náš houslista studoval na Akademii.

Čtěte také

A pak také z toho důvodu, že Dan miluje hory a k tomu i adrenalinové zážitky. Což vysvětluje, kde se na fotografii vzalo a Dana Matejču rozesmálo lano s karabinou.

Dostali jsme se až do italských Alp, kde mají údajně nejhezčí ferraty, tedy zajištěné horské cesty ve skalách. Takové má Dan rád, tak jako se rád sveze na skateboardu. Že vám to ke čtyřem strunám, ovládaným smyčcem a šikovnýma rukama prvotřídního mladého houslisty nějak nepasuje?

Inu, mládí je mládí a my jsme si s Danem Matejčou povídali nejen o houslích, ale také o jeho hře na klavír, bicí nebo vibrafon a lásce kupříkladu k jazzu.

Jimi Hendrix a Daniel Matejča

To už jsme ale s americkým kytaristou ve Spojených státech. A co má společného legendární rockový kytarista a zpěvák s českým houslistou?

Čtěte také

Kromě toho, že ho uslyšíte i v nejnovějším vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, se v rozhovoru vrátíme zpět do francouzského Montpellier.

Tam totiž jeden z porotců soutěže Eurovision Young Musicians označil Daniela Matejču právě za Jimi Hendrixe klasické hudby…

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související