Na cestách z Pardubic kolem světa. „Ztracený český muž“ už nelétá, ale chodí nebo jezdí stopem

Být “Na cestách” s Martinem Půlpánem, rodákem z Pardubic, to znamená putovat hlavně po svých. Což ale zní dočista jinak, když víte, že Martin od podzimu 2018 prošel s malým batohem do letošního jara 21 zemí. 

A nebýt COVIDu 19, neskončila by jeho cesta předčasně v Asii. To měl “LOST CZECH MAN”, jak si “ztracený český muž” říká na sociálních sítích, za sebou 566 dnů a převážně v nohách nebo autostopem 67 000 kilometrů.

Uzbekistán - hradby města Chiva

Jak Martin Půlpán upřesnil při našem rozhovoru, necítí se ale cestovatelem. Spíš se považuje za poutníka. A tak je mu víc než Marco Polo bližší středověký misionář Odorik, který při výpravách z českého království prochodil notný kus světa.

Turistou odmala

V dalším pokračování talk show “Na cestách s Petrem Voldánem” jsme s Martinem Půlpánem probrali i jeho “cestovatelské” začátky. S rodiči to začalo v turistickém kroužku - za našlapané kilometry dostával od maminky čokoládové medaile.

A tak se jedna taková našla jako překvapení i v mém cestovatelském kufříku, který při natáčení nemohl chybět.

Vietnam - provincie Ninh Binh

Mimochodem, i když Martin není příznivcem cestovatelského létání, využili jsme možnosti natáčet v prázdné hale terminálu Jana Kašpara na letišti Pardubice (v době přerušených letů kvůli koronaviru).

Nebylo to pro dnes dost ortodoxního poutníka zas až tak “nepřátelské” prostředí. V časech studií a v letech, kdy cestoval světem jako diskžokej, totiž především létal - do Británie, Kanady, USA, Belgie atd. Potom ho ale přestalo bavit plánování...

Zelená a bílá místa na mapě

S Martinem Půlpánem jsme byli sice tradičně v našem pořadu “Na cestách” jen hodinku, ale stihli jsme toho hodně. A tak se s námi podíváte alespoň do pár zemí z celkového počtu osmdesáti pěti, které dosud “ztracený český muž” z Pardubic navštívil.

Laos - ranní výhled na hory na jahodové farmě

Zatím se prý ve skutečnosti neztratil i když některé destinace jsou dost exotické. Jak uslyšíte, jeho nejoblíbenějším favoritem je zatím na mapě světa Írán. A dozvíte se také, jak je to tam třeba s poslechem oblíbené hudby mezi mladými. Ale hodně času jsme věnovali třeba i Tádžikistánu nebo Gruzii, která je oblíbenou destinací pro nás oba.

V mládí basketbalista by jednou rád prošel všechny oficiálně registrované státy světa. Zatím na jeho internetové mapě najdete ještě dost těch “bílých”, ale jak jsem Martina poznal, je to poměrně cílevědomý “poutník”, a tak navštívené země budou určitě přibývat.

Umí to i s kompasem

V pokračování pořadu “Na cestách” vám povíme ještě spoustu dalších zajímavosti. Martin Půlpán potvrdí, že se vedle navigace vyzná i v putování s buzolou a kompasem, jaké to je stopnout si plachetnici a kde má takový osamělý poutník práh bezpečného cestování.

Na cestách s Petrem Voldánem a Martinem Půlpánem na letišti v Pardubicích

A jestli chcete třeba vědět i to, kolikery prošlapal na cestách světem boty, nalaďte si nás v pondělí 22. června v obvyklém čase - po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice.

Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související