Na cestě: Epy de Mye

21. leden 2012

Folková skupina Epy de Mye vydala nové CD MASO!, o kterém si bude Sandy Nosek povídat s basistkou kapely, Luckou Cíchovou.

Skupina Epy de Mye vznikla v roce 2005 jako akustické trio. Ve složení Jan Přeslička (kytara, zpěv), Lukáš Kazík (kytara, zpěv) a Lucie Cíchová (kontrabas, zpěv) kapela dokázala nakazit posluchače muzikantským souzněním, charismatem, energií a silnými písněmi.

Díky tomu se brzy dostala do povědomí dramaturgů a začala být pravidelně zvána na hlavní pódia folkových i multižánrových festivalů jako Zahrada, Prázdniny v Telči nebo Okolo Třeboně, z nichž si odnesla řadu ocenění. Kapela má za sebou živé koncerty pro rádia (v únoru 2007 v pořadu ŽIVĚ… Českého rozhlasu Olomouc) i Českou televizi a její debutová deska Stopy nezmizí (Good Day Records) je příznivě hodnocena a oceňována kritikou. Deska v roce 2008 získala 4. místo v žánrových cenách Anděl.

V roce 2010 nastaly v kapele personální změny. Po odchodu Lukáše Kazíka do kapely přichází kytarista a zpěvák Dušan Vainer a později také zpěvák, kytarista a hráč na cajon Mirek Vlasák. Akustický zvuk je obohacen o rytmiku a elektrické kytary, vznikají nové písně a kapela se snaží proniknout na rockovou a beatovou scénu.

Tento krok se zatím setkává s úspěchem. Důkazem je například výhra na kolínském Beat festu, kde kapelu celkem jednohlasně porota označila jako nejlepší kapelu festivalu.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.