Na cílovou rovinku pardubického závodiště vjely buldozery. Opravují škody po kluzišti

22. březen 2019 14:00

Shnilý trávník přímo před hlavní tribunou, vykácená část živého plotu a celkově škody za skoro jeden milion korun. To jsou důsledky zimního bruslení v cílové rovince pardubického dostihového závodiště. První dostih sezóny se přitom poběží už za pár týdnů.

Kromě zničeného shnilého trávníku je potřeba obnovit i živý plot. Po demontáži kluziště jsou také zničené chodníky, protože zámková dlažba jeřáby prostě neunesla.

Kvůli ledové ploše bylo potřeba udělat i terénní úpravy v místech, kde při závodech stojí diváci. Takže teď se pod hlavní tribunou pohybují místo koní bagry a buldozery. „Celková revitalizace včetně demontáže ledové plochy je vyčíslena kolem 900 tisíc korun,“ řekl ředitel dostihového spolku Martin Korba. 

Kvůli kluzišti zmizela i část živého plotu

Znesvěcená půda

Celá akce s umělým kluzištěm byla podle některých už od začátku špatně vymyšlená a náprava aktuálních škod jsou vyhozené peníze, protože se problémům dalo předejít. Pokračuje opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci): „Kluziště jednoznačně ano, ale umístění naprosto tragické. To mi přijde jako znesvěcení svaté půdy, to si nedokážu představit, že by bylo možné ještě někde jinde na světě.“

Podle Františka Brendla navíc zastupitelé zatím ani neví, kolik celkově provoz kluziště stál. „Teď se nám teprve objevuje, jakou škodu to vlastně napáchalo. Myslím si, že budeme nakonec ještě všichni překvapení, kolik nás to stálo.“

Podle ředitele spolku Martina Korby se ale s náklady na revitalizaci prostoru po kluzišti počítalo od začátku a byly zahrnuté v celkových nákladech. Připustil ale, že v příštím roce by ledová plocha mohla být umístěná jinde. „Ty analýzy nejsou ještě všechny hotové, nicméně je nabíledni, že se skutečně řeší i přesunutí ledové plochy na jinou pozici,“ doplnil Korba.

Na pardubickém závodišti si od prosince zabruslilo už 20 tisíc lidí

Ledová plocha na cílové rovince dostihového závodiště v Pardubicích

Tisíce lidí přilákala za poslední dva měsíce nová atrakce na pardubickém dostihovém závodišti. Místo koní se u cílové rovinky můžou prohánět na bruslích. Ale to už dlouho nepotrvá, veřejná ledová plocha brzy ukončí sezónu.

První závod sezóny má být 8. května a podle správce trati Jiřího Jandy se vše stihne připravit. „Myslím si, že za 14 dní tu už bude zelená tráva. My jsme crossové závodiště a když se podíváte, tak koně jdou z trávy do oranice a tady žádná oranice nebude, tady bude normálně regulérní travnatá plocha.“

Problémy kolem poničené cílové roviny mohou poškodit hlavní závod sezóny, Velkou Pardubickou. I když podle lidí z Dostihového spolku by neměl být problém ani s terénem ani třeba s barvou trávy, tak to přeci jen určité komplikace přinést může.

Podle České televize totiž například britský trenér Charlie Mann vzkázal, že na Velkou Pardubickou přijet chtěl, ale nepřijede.

Navíc náhlá změna povrchu po opravě cílové roviny může být pro koně podle dostihových trenérů nebezpečná. „Může to způsobit i zchromnutí koně, zvlášť v cílové rovině, kde kůň vyvíjí nejvyšší rychlost,“ řekl pro Českou televizi veterinář a dostihový trenér Čestmír Olehla.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související