Na hlineckém sídlišti by měla vzniknout stovka parkovacích míst

4. květen 2018 15:40

Hodně aut a málo parkovacích míst. Klasický problém se týká i sídliště v Hlinsku na Chrudimsku. Hlinecká radnice připravuje dvě nové parkovací plochy, které by mohly pomoct situaci zlepšit. Auta by se tak měla nastěhovat i tam, kde byly dříve uložené tuny uhlí.

Radnice chce na parkoviště proměnit uhelnou halu hlinecké teplárny. Ta už ji nepotřebuje, stavba ze železa a plechu zůstávala dlouho prázdná a město ji nechalo opravit. Podle hlineckého místostarosty Zdeňka Eise (ČSSD) by tak vlastně mohl vzniknout „parkovací dům“ s kapacitou skoro 50 míst. Auta budou pod střechou a v plánu je i zabezpečení haly kamerami a čidly. Parkovací místa si ale budou muset zájemci pronajmout a zaplatit.

Druhé parkoviště by mělo být nedaleko teplárny. To už by měla být klasická zpevněná plocha s více než 40 místy. Parkoviště bude veřejné, volně přístupné a neplacené.

Nové parkování už letos

Senior taxi v Hlinsku doveze k lékaři i rodiče s dětmi

Řidič pomáhá seniorce vystoupit z vozu

V Hlinsku začalo jezdit speciální taxi. Seniorům, ale třeba i maminkám s malými dětmi má usnadnit cestování na úřady nebo k lékaři. Služba má ale svoje pravidla a zvláštního taxíka si nemůže objednat každý.

Náskok má neplacené parkoviště u teplárny. Na stavbu má město v rozpočtu blokovanou částku skoro tři miliony korun, cenu ale určí veřejná soutěž. Hlinecká radnice počítá s tím, že v ideálním případě by parkoviště mohlo být hotové ještě v létě. Parkovací uhelná hala by měla být o něco později, vedení města ještě musí určit, jaké úpravy objektu udělat a taky to, kolik vlastně bude jedno místo řidiče stát.

Spustit audio