Na Hlinecku budou další radary, obce chtějí ukáznit rychlé řidiče

18. květen 2020 09:12

V Hlinsku a okolí si řidiči musí dávat velký pozor, aby neměli moc těžkou nohu na plynu. Radary tam na několika stanovištích fungují už čtvrtým rokem a přestupky se počítají na tisíce. A brzy přibydou další měřené úseky.

Hlinsko používá systém plechových boxů, kam se radary dají přemístit. Řidiči tak neví, které stanoviště je zrovna aktivní a měří. Nejvíc budek je přímo v Hlinsku, kde jsou na třech místech. Další kontrolované úseky jsou pak v okolních obcích – v Trhové Kamenici, Holetíně a Krouně. Nyní se ještě Hlinsko dohodlo se dvěma dalšími sousedy – nová stanoviště budou v Dřeveši a v Miřeticích.

Další radar i v Hlinsku

Obce se tak snaží vyřešit problémy s neukázněnými řidiči. Podle nezávislého starosty Miřetic Jaroslava Choura bude budka na radar přímo ve středu obce, na silnici, která vede na Hlinsko. Je to dlouhý a rovný úsek, kde se často stane, že řidiči rychlost neuhlídají.

Čtěte také

Když radar zabere, dokáže si Jaroslav Chour představit, že obec požádá o povolení dalšího měřeného úseku.

Podle hlineckého starosty Miroslava Krčila začne měření rychlosti na nových místech asi za měsíc nebo za dva. Hlinsko kvůli navýšení počtu úseků koupilo další radar, to je investice víc než milion korun. Přesná čísla, kolik se na pokutách vybere, Hlinsko nezveřejňuje. Před časem získal Český rozhlas údaj, že za období od června 2017 do června 2018, tedy za jediný rok, zajistily přestupky řidičů Hlinsku jedenáct milionů korun.

Spustit audio

Související