Na hradě Křídlo v Hostýnských vrších se razily falešné mince. Dnes najdete v lese jenom ruiny

18. prosinec 2021

Dnešní putování nás zavede do Hostýnských vrchů ve Zlínském kraji – na kopec Barvínek, který se nachází na půli cesty z Rusavy do Chomýže na Kroměřížsku. Od počátku 14. století na něm stával gotický hrad jménem Křídlo. Dnes tam po něm najdeme už jenom zbytky. Přesto výlet na vrch Barvínku stojí za to.

Poslední majitelkou hradu Křídlo byla Markéta „Machna“ z Krčmaň, vdova po Herburtovi z Bořitova, které hrad náležel v letech 1460 až 1480. Rozmařilý život a stále rostoucí dluhy přivedly nakonec tuto dámu na scestí. Na svém hradě začala razit falešné uherské mince. Dokonce se prý jednalo o jednu z největších nelegálních dílen na Moravě.

Hrad byl vybudován pravděpodobně počátkem 14. století a vystřídala se na něm řada majitelů. Zánik hradu je spolehlivě datován mezi roky 1475 a 1481, kdy jej rozbořila vojska uherského krále Matyáše během česko-uherských válek.

Na místě je dnes patrný přes tři metry hluboký příkop, stopy opevnění, zbytky zdiva a pozůstatek válcové věže. Z hradu se pod sutí kamenů dochovaly staré patníky úzké brány a základní obrysy hradního paláce. Na západním okraji pak zbytky hradní věže, sahající hluboko do základů stavby.

Během archeologických průzkumů byla částečně odkryta a zafixována vstupní brána do hradu včetně osazení nalezené levé patky vnitřního portálu. Druhá patka bohužel zmizela.

Zároveň byla během prací odkryta vlčí jáma kolébkového padacího mostu, která ale byla po skončení výzkumu opět zakryta. Ve výběžku na severozápadě předhradí byl odhalen pozůstatek pětiboké bašty či věže.

Ke zřícenině Křídlo vede modře značená turistická cesta od železniční zastávky Hlinsko pod Hostýnem. Trasu zvládnete za půl druhé hodiny. Je ale také možné jet autobusem do Brusného či Rusavy a odtud vyrazit ke zřícenině po žluté. Výšlap tam zabere asi hodinu.

Zřícenina hradu Křídlo se nachází na kopci jménem Barvínek. „Svůj název má odvozený od vysunutého křídla protáhlé hory Barvínku,“ říká starostka obce Brusné Jana Sedláková. „Je odsud krásně vidět Hostýn, obce Brusné, Chomýž či Rusava,“ dodává.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio