Na hradě Pecka na Jičínsku začali s příchodem podzimu pracovat řemeslníci. Co je všechno čeká?

28. září 2020 12:55

S končící turistickou sezonou nastoupili na zříceninu hradu Pecka řemeslníci. Musí totiž ještě před zimou stihnout nějaké stavební práce. V minulých letech se jim už podařilo opravit a zpřístupnit vyhlídku u vchodu do hradu, letos se přesunuli do jeho nejstarší části. 

Na zříceninu totiž v těchto dnech chodí méně turistů než v létě a tak je v areálu památky víc prostoru právě na stavební práce.

Čtěte také

S Janem Murdychem, kastelánem hradu Pecka, stojíme na hradním nádvoří. Když jsme si to zde procházeli, viděli jsme, že tu probíhají stavební práce. Snažíte se dostat hrad do podoby, jakou měl dříve?

„To ani ne. Dnes je památková péče postavena především na tom, že se památky nedostavují, ale snažíme se zachránit to, co stojí. Zkrátka chceme, aby nám hrad nepadal. Takže se tu nyní začalo trošku pracovat."

Na hradě Pecka na Jičínsku začali s příchodem podzimu pracovat řemeslníci

Než se vypravíme na hlavní staveniště, tak se rozhlédneme kolem. Co se tu tedy děje například vedle vchodu do hradu?
„Tady měla stavební firma trošku renonc, některé stavební práce nebyly úplně kvalitně provedeny, někam zatekla voda. Takže něco z minulého roku se muselo letos předělávat."

Teď jsme dorazili na druhou stranu hradu, kde stojí lešení.
„Tak lešení je jen na malou kousku zdiva. Je vidět, že nahoře je něco popadaného a odlámaného. Jsou to zbytky loňských prací, které se nepovedly a teď se předělávají."

V jakém místě hradu právě stojíme?

„Tohle je nejstarší, gotická část hradu. Stojíme u hradní studny, která je 46 metrů hluboká. Asi před měsícem tady byli botanici z Národního muzea v Praze a odebírali vzorky jednotlivých kapradin, které nám tu po zdech lezou."

Čtěte také

S naprosto plným vědomím toho, že práce na hradě Pecka pravděpodobně nikdy neskončí, se ptáme, jestli už je vyhlédnutá nějaká další část objektu k záchranářským pracím?

„Máme. A právě na tom místě stojíme. Je to nejkritičtější část. Tady se v současné době pracuje na projektu, který by tento prostor měl úplně vyřešit. To znamená odvést vodu a vyřešit úrovně podlah. Vodu nejspíš svedeme do hradní studny. Tedy tento prostor by se měl kompletně předělat, přespáruje se nahoru včetně koruny zdiva, aby do ní nezatékalo," dodává Jan Murdych.

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Stavební práce na nejstarší části hradu Pecka začaly letos v září. A pokračovat by měly i v dalších letech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související