Na jabkance se v České Třebové stojí fronta od pěti hodin ráno

21. listopad 2014

Tradiční jabkancová pouť vypukne už zítra v České Třebové, a to už po čtyřiapadesáté. Ale historie pečení jabkanců je mnohem delší. U rotundy svaté Kateřiny v České Třebové se už kdysi pořádala procesí a sjížděli se sem lidé ze široka daleka.

Místní je uctili jednoduchým pokrmem, který nazvali jabkance. Je to naprosto ojedinělý místní zvyk, který se udržuje mnoho let díky Spolku od svaté Kateřiny. Ten sídlí ve starobylé Chalupě U Kostelíčka. A právě tam jsem si dala dostaveníčko s paní Evou Motyčkovou, která celý spolek vede. A nebyly jsme samy.

„Chalupa U Kostelíčka je jedná z nejstarší v této čtvrti. Ve spolku nás je dneska 38 členů,“ říká Eva Motyčková.

Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude něco z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor.

„Dřív se bramborám říkalo zemská jablka. Je to historický název. Toto je pokrm chudých z brambor, a proto se tomu říká jabkance. Jsou to jenom brambory, bramborová placka, která se může naplnit čímkoliv. Tady se tradičně plní tvarohem,“ říká jedna ze členek spolku.

Jabkancová pouť v České Třebové

Brambory začínaj loupat ve čtyři ráno

Jabkance se začínají dělat ve čtyři ráno, kdy se musí oloupat a umlít uvařené brambory. Ty začali vařit lidé ze spolku už o půlnoci. Um leté brambory se dovezou do školní jídelny, kde se dají do necek, osolí a hoši do nich tak dlouho tlučou, až je z toho taková gumová hmota, pak ženy začnou dělat placky a plní je tvarohem.

Na jabkance se sice stojí fronta už od pěti od rána, ale ta chuť prý stojí za to. Už zítra se sem sjedou lidé nejen z České Třebové. Jabkancová pouť totiž není jenom o jídle, ale také je to kulturní událost města. Bohatý program si můžete užít po celý den. Po obědě zahrají Rozladěnci a o půl druhé vystoupí u rotundy svaté Kateřiny jabkancoví umělci se svým oblíbeným programem.

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.