Na jaře nám sílu dodají sedmikrásky a pampelišky na talíři

5. květen 2017

Po zimě je potřeba v našem těle doplnit vitamíny a minerály. Už naši předci drželi v tomto období půst. Nebylo to pouze z náboženských důvodů. Zásoby ubývali a ještě nic nového na polích nevyrostlo. Možná nevědomky lidé dělali pro svůj organismus to nejlepší, co mohli.

Divoké byliny

I když se v dnešní době pěstují bylinky v zahrádkách účelově, je lepší je sbírat ve volné přírodě. Divoká bylinka má mnohem silnější energii, vzejdou jenom ta nejlepší semena.

„Nejlepší je sbírat někde, kde není moc zvířat a kde se nepráškuje. Podívejte se po svém okolí. Najdete je i na větších zahradách, ale pozor, ať tam neběhá pes nebo kočka," říká Marie Hubená. Pomalu se blíží čas, kdy na nás ze země vykouknou první pampelišky. Její list je prospěšný pro funkci jater. „Doporučuji utrhnout tři lístky denně, omýt je a hned sníst. Na hořkou chuť se dá zvyknout," vysvětluje Marie Hubená. Zdravé jsou také sedmikrásky, které navíc ozdobí náš talíř, salát nebo krajíc chleba. Přichází také sezona pažitky a petržele.

Čtěte také

Nejsnáze najdete kopřivu a mladé pampeliškové listy. Obsahují hodně železa, takže pomáhají s krvetvorbou. Jsou tedy vhodné pro každého, ale pro těhotné a kojící maminky obzvlášť. Pampeliška i kopřiva působí povzbudivě na metabolismus, pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry.

Pampeliškový salát

Mladé lístky pampelišek nakrájejte na drobno. Kombinovat je můžete třeba s ředkvičkami. Přidejte pár lžic kvašené zeleniny. Nebo zkuste variantu s luštěninami. Dochutit můžete třeba bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo olivovým olejem.

Sedmikráskový salát

Potřebujeme hrst sedmikrásek, pár ředkviček, hrst pampeliškových listů, pár cherry rajčat, dvě hrsti polníčku. Na zálivku zkuste lžíci olivového oleje, sůl, pepř

S planou zeleninou zacházíme stejně jako s každou jinou - opláchneme ve studené vodě a použijeme. Nejlepší je ji natrhat denně čerstvou nebo ji propláchnutou okapanou uložit do plastové krabičky či mikrotenového sáčku a uskladnit v lednici. Tak se její použitelnost na pár dní prodlouží.

Jarní menu

Pokud se chystáte k jaterní očistě, už by dva měsíce před jejím zahájením měl váš jídelníček vypadat jinak. Zřekněte se mouky, cukru a mléčných výrobků. V rámci jarní očisty je potřeba také vyčistit naše dutiny a střeva. „Střeva nám vyčistí jedině vláknina ze zeleniny a tzv. dlouhé cukry, které jsou v obilovinách," říká Marie Hubená.

Čtěte také

K největším civilizačním problémům naší doby patří ucpané dutiny Je to tím, že se s oblibou ládujeme jednoduchými cukry a mléčnými výrobky. „To všechno nás zahleňuje a ucpává nám dutiny," vysvětluje Marie Hubená.

autor: PRO
Spustit audio