Na Labi na Pardubicku vzniknou do tří let dva nové silniční mosty

1. říjen 2019 08:10

Po zlikvidovaném starém mostu ve Valech na Pardubicku má do tří let z labské vodní cesty zmizet další překážka pro lodě. Tou je stávající most v Řečanech nad Labem. Jeho životnost je podle silničářů u konce a tak připravují projekt na úplně nové přemostění Labe.

Železobetonovému mostu z 20. let minulého století u Řečan nad Labem věnují silničáři zvýšenou pozornost, je častěji monitorován pomocí speciální techniky. Nedestruktivní diagnostika spojená s měřením ukázala, že ve špatném stavu je jedno z jeho krajních polí.

Most bude vyhovovat lodím i komisi UNESCO

Nový most by měl mít podle silničářů obloukovou konstrukci, vyjde na 140 milionů korun bez DPH a bude dostatečně vysoký na to, aby pod ním mohly v budoucnu proplouvat velké lodě. Výsledná podoba chystané stavby navíc prošla i přes komisi UNESCO, most totiž bude součástí krajiny kladrubského hřebčína, která se letos v červenci dostala na seznam světového dědictví. Nové přemostění by mělo být hotové asi do tří let, tvrdí silničáři.       

Nový most přes Labe teď vzniká v nedalekých Valech. Stavba za čtvrt miliardy jede na plné obrátky, práce se v tuto chvíli soustředí do předpolí mostu, kde s pomocí těžké techniky buduje firma základy pro nosné pilíře. Ještě teď na podzim by měli nad řeku začít dělníci vysouvat úplně novou ocelovou konstrukci.

Délka stavby bude přibližně 200 m a stejně jako budoucí řečanský, bude i valský most vhodnější ke splavnění Labe. Nevýhodou jeho předchůdce bylo, že měl do říčního koryta zabudované pilíře a pro větší lodě pod ním nebylo dost místa.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související