Na Orlickoústecku vznikne do dvou let 60 kilometrů singletrackových tras

22. březen 2018 13:35

V česko-polském pohraničí a v České Třebové vzniknou do roku 2020 nové cyklotrasy a další zázemí pro cyklisty. Svazek obcí Orlicko-Třebovsko ve spolupráci s polským městem Bystřice Klodzká uspěl s žádostí o dotaci. Evropská unie na celou akci přispěje víc než 33 milionů korun.

Celá ta akce má název Singletrack Glacensis a momentálně jde o první etapu prací. Při ní vzniknou 4 nové areály se skoro 60 km cyklotras, tzv. singletracků. To je označení pro speciální terénní cyklistické stezky.

V jednotlivých areálech vzniknou také stanice pro rychlou opravu kol, které budou zadarmo, nabíjecí stanoviště pro elektrokola a další zázemí pro návštěvníky. Tato první část bude stát přes 40 milionů korun. Evropská unie pokryje 85 % nákladů z programu přeshraniční spolupráce Interreg mezi Českou republikou a Polskem.

Čtyři nové areály

První areál je plánovaný na Pekláku v České Třebové. Vznikne tam 15kilometrový singletrack střední a vyšší obtížnosti, pak také 4 km opravených sjezdových tratí a 25 km lesních tras pro horská kola, které navážou na stávající trasy a tamní bikepark. A protože se dá očekávat velký zájem nových návštěvníků, stavebníci rozšíří parkoviště se zázemím.

V česko-polském příhraničí vzniká obří projekt 200 km singletrackových tratí

Singltrek Podhůra

Tento týden v České Třebové podepsali dohodu o spolupráci čeští a polští partneři projektu Singletrack Glacensis. Dohodu uzavřelo 8 polských gmin a 3 česká města a svazek obcí.

Dalšími dvěma místy bude Zdobnice v Orlických horách a polská obec Spalona. Tamní areály budou zaměřené hlavně na rodiny s dětmi. Ve Zdobnici to bude 10 km tras střední a nižší obtížnosti a ve Spaloně 15 km nižší obtížnosti.

Posledním místem bude polská vesnice Miedzygorze. Tamní areál nabídne 19 km tras střední obtížnosti a naváže na současné stezky okolo Králického Sněžníku. A protože všechny nové areály kromě České Třebové, jsou od sebe vzdálené asi 30 km, tak budou označené i spojky mezi nimi.

60 km stezek nestačí

Už teď existují vypracované projekty na další singletracky, i na ně bude svazek obcí žádat o evrpskou dotaci.  V plánu je třeba 2. etapa Bike resortu Orlicko-Třebovsko - Andrlův chlum v Ústí nad Orlicí a vznik dalších trailů v Polsku.