Na osteoporózu platí zdravý životní styl

6. srpen 2015

Osteoporóza je velmi rozšířené onemocnění. V naší republice je okolo 800 000 nemocných. Samotné onemocnění nebolí jeho následky však ano. O léčbě a prevenci v rozhlasové Radioporadně mluvil primář Ortopedického oddělení Pardubické nemocnice MUDr. Petr Hoza.

S přibývajícím věkem kosti ztrácejí svou pevnost i pružnost. Projevuje se to bolestmi zad nebo snadnou lámavostí. „Kvalitu kostí určuje příjem kalcia, vitamínu D a tělesná aktivita. Velký podíl mají i genetické dispozice," říká Petr Hoza.

Nejvíce jsou touto nemocí ohrožené ženy po menopauze, což je dáno úbytkem estrogenu. Běloši trpí osteoporózou mnohem více než černoši. Další náchylnou skupinou jsou hubení lidé, kteří mají více problémů se zlomeninami. Za řídnutím kostí často stojí i užívání kortikoidů.

Kosti stárnou

Ve vyšším věku kostní tkáň ubývá nám všem a tím je i větší riziko onemocní osteoporózou. „Maximum kostní hmoty má člověk okolo čtyřiceti let. Potom začne ubývat zhruba o dvě až tři procenta ročně," uvádí Petr Hoza. Při osteoporóze vznikají v kostech praskliny a dutiny, které se s postupem nemoci prohlubují. Nemoc nemá žádné vnější příznaky. Začne se projevovat později zvýšenou lámavostí kostí. „Nejvíce se lámou kosti, které čelí největší mechanické zátěži. Což jsou obratle a kost stehenní v oblasti krčku," vysvětluje Petr Hoza.

Diagnostika začíná rentgenem. Poté pokračuje v osteocentru. Lékař vás odešle na tzv. denziometrii. Vyšetření se používá k určení množství minerálů a ke stanovení hustoty kostní tkáně. Další informace se získávají z rozboru krve a moči.
„Pacienty nám na vyšetření nejčastěji posílají gynekologové a onkologové. Dále pak obvodní lékaři, kteří nechávají prověřit v rámci prevence rizikové skupiny," říká Petr Hoza.

Samotná léčba je pak dlouhodobá. Pokud bude odhaleno vážnější stádium nemoci, počítejte s užíváním léků. Předepisují se bisfosfonáty, které podporují tvorbu kostní hmoty. „Možností je hodně, lékaři přistupují ke každému individuálně a hledají, co je pro konkrétního pacienta nejlepší," dodává Petr Hoza.

Hýbejte se

Své zdraví můžete ovlivnit pohybem a správnou stravou. „Konzumace alkoholu a kouření mají také negativní vliv na naše kosti," varuje Petr Hoza.


Dopřejte si dostatečný přísun vápníku a vitamínu D. Naordinujte si pohyb. Vyberte si jakýkoliv sport, který vám s ohledem na vaše fyzické možnosti a věk vyhovuje. Když jsou kosti zatěžovány, dostávají impuls, aby se obnovovaly.


„Souvislost mezi životním stylem a různými onemocnění je větší, než se v minulosti předpokládalo. V případě osteoporózy to rozhodně platí," zdůrazňuje Petr Hoza.

Při osteoporóze by ve vašem jídelníčku neměli chybět mák, mléčné výrobky, ryby, zelenina, tofu a zelený čaj. Pro zdravé a silné kosti existují dvě naprosto klíčové živiny - vápník a vitamin D. Vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio