Na páku v kávovaru musíte zatlačit silou 20 kg, jinak si nepochutnáte
Stejně tak, jako se staráte o auto, i kávovarům byste měli věnovat patřičnou péči. U automatických je to o něco jednodušší, než u pákových.
Kdo má rád dobrou kávu a zvažuje koupi kávovaru, měl by se o to trošku zajímat. „Vždy když si čtu recenze, směju se nad tím, co všechno se hodnotí. Třeba hlučnost mlýnku není tak důležitá, jako jeho konstrukční vlastnosti.“ Na správně umleté kávě hodně záleží. Jednak to ovlivňuje kvalitu pěny, pokud vůbec nějaká vznikne, ale také sílu nápoje.
TEST: 8 věcí, které byste měli vědět o kávě
Věděli jste, že existují dva základní typy kávovníku? Oblíbenější odrůdou je arabica, ale robusta obsahuje dvakrát víc kofeinu. A víte, že kávu bychom neměli pít úplně horkou? Stačí ji nechat jen mírně vychladnout a naše chuťové pohárky pak daleko lépe vnímají všechny její chuti.
Mlýnek si proto nechte každý půlrok přenastavit v autorizovaném servisu, aby káva byla vždy optimálně namletá. Třeba příliš jemná se speče, mlýnek ucpe a kávovar můžete vyhodit.
„Dnes se dělají kávovary tak, že kávu namelou místo sedmi až osmi vteřin za pouhé 3 až 4 vteřiny. Mnozí to berou jako výhodu, že ušetří čas. Podle zkušeností našeho servisu ale můžu garantovat, že takový mlýnek se porouchá do půl roku. Má kratší břity a postupně začne snižovat i gramáž kávy,“ vysvětluje odborník Jiří Sýkora. V takovém případě vám do hrníčku poteče jen obarvená voda.
Pořádně zatlačit
Aby se káva na takzvané pákovce opravdu povedla, chce to určitou dávku zkušeností. Srovnatelné kvality jako z automatu dosáhnete třeba tím, že namletou kávu do páky napěchujete silou 20kg pomocí tamperu. Ten by měl být běžnou součástí výbavy kávovaru. Buď je na pevno přidělaný přímo k přístroji, nebo ho dostanete na ruční použití.
Použijete-li menší sílu, voda rychle proteče, nápoj se sotva obarví do hněda a tím pádem i hůře chutná. Na rozdíl od pákového, automatický kávovar tohle udělá za vás, díky zabudovanému čidlu.
Sítko přejeďte kartáčkem na zuby
U všech tipů kávovarů je důležité pravidelné čištění kávových cest a zbavení mastnoty síta. Automatické mašiny si důležité části čistí samy, včetně odvápnění. U pákových přístrojů musíte čistit manuálně. „Na sítko nikdy nepoužívejte jehlu na šití, ale raději kartáček na zuby. Sítko má speciální profil, na jehož principu vše funguje. Pokud ho poničíte, už neplní tu správnou úlohu,“ popisuje Jiří Sýkora.
A jedna rada na závěr. Čím je kávovar větší, tím lépe se udržuje a více odvětrává. Díky větším nádobkám, zásobníkům má i lepší komfort obsluhy.
Postup, jak správně odmastit pákový kávovar pomocí tablet, si můžete poslechnout ze záznamu.
Související
-
Nejškodlivější káva? Český turek a bezkofeinová
Ještě před pár lety se Češi spokojili s mizernou kvalitou kávy. Dnes už jsou naše chuťové pohárky citlivější. Přesto je stále spousta chyb, které se při přípravě ká...
-
8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu
Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Bylo by proto škoda nevychutnat si ji v plné kvalitě. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připr...
-
Nejlepší kávu vaří v Dánsku. Český turek je nebezpečný zabiják
Sedněte si a dejte si šálek kávy. Dobrá káva má plnou chuť a krásně voní. Je to nápoj, který vás postaví na nohy a potěší vaše smysly. Jak poznáme, kde nám uvaří op...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.