Na páku v kávovaru musíte zatlačit silou 20 kg, jinak si nepochutnáte

9. květen 2019

Stejně tak, jako se staráte o auto, i kávovarům byste měli věnovat patřičnou péči. U automatických je to o něco jednodušší, než u pákových.

Kdo má rád dobrou kávu a zvažuje koupi kávovaru, měl by se o to trošku zajímat. „Vždy když si čtu recenze, směju se nad tím, co všechno se hodnotí. Třeba hlučnost mlýnku není tak důležitá, jako jeho konstrukční vlastnosti.“ Na správně umleté kávě hodně záleží. Jednak to ovlivňuje kvalitu pěny, pokud vůbec nějaká vznikne, ale také sílu nápoje.

TEST: 8 věcí, které byste měli vědět o kávě

Chemex je léty prověřená a designově dokonalá "karafa" na přípravu kávy

Věděli jste, že existují dva základní typy kávovníku? Oblíbenější odrůdou je arabica, ale robusta obsahuje dvakrát víc kofeinu. A víte, že kávu bychom neměli pít úplně horkou? Stačí ji nechat jen mírně vychladnout a naše chuťové pohárky pak daleko lépe vnímají všechny její chuti.

Mlýnek si proto nechte každý půlrok přenastavit v autorizovaném servisu, aby káva byla vždy optimálně namletá. Třeba příliš jemná se speče, mlýnek ucpe a kávovar můžete vyhodit.

„Dnes se dělají kávovary tak, že kávu namelou místo sedmi až osmi vteřin za pouhé 3 až 4 vteřiny. Mnozí to berou jako výhodu, že ušetří čas. Podle zkušeností našeho servisu ale můžu garantovat, že takový mlýnek se porouchá do půl roku. Má kratší břity a postupně začne snižovat i gramáž kávy,“ vysvětluje odborník Jiří Sýkora. V takovém případě vám do hrníčku poteče jen obarvená voda.

Pořádně zatlačit  

Aby se káva na takzvané pákovce opravdu povedla, chce to určitou dávku zkušeností. Srovnatelné kvality jako z automatu dosáhnete třeba tím, že namletou kávu do páky napěchujete silou 20kg pomocí tamperu. Ten by měl být běžnou součástí výbavy kávovaru. Buď je na pevno přidělaný přímo k přístroji, nebo ho dostanete na ruční použití.

Káva kávovar

Použijete-li menší sílu, voda rychle proteče, nápoj se sotva obarví do hněda a tím pádem i hůře chutná. Na rozdíl od pákového, automatický kávovar tohle udělá za vás, díky zabudovanému čidlu. 

Sítko přejeďte kartáčkem na zuby

U všech tipů kávovarů je důležité pravidelné čištění kávových cest a zbavení mastnoty síta. Automatické mašiny si důležité části čistí samy, včetně odvápnění. U pákových přístrojů musíte čistit manuálně. „Na sítko nikdy nepoužívejte jehlu na šití, ale raději kartáček na zuby. Sítko má speciální profil, na jehož principu vše funguje. Pokud ho poničíte, už neplní tu správnou úlohu,“ popisuje Jiří Sýkora.

A jedna rada na závěr. Čím je kávovar větší, tím lépe se udržuje a více odvětrává. Díky větším nádobkám, zásobníkům má i lepší komfort obsluhy.

Postup, jak správně odmastit pákový kávovar pomocí tablet, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související