Na Pardubicku bývalo přes 260 rybníků, připomíná Adolf Vondrka ze sedmé generace rybníkářů

26. duben 2021

Nejen Jižní Čechy, ale i Pardubicko má slavnou rybníkářskou tradici. Ta koluje v krvi i Adolfu Vondrkovi. K čemu rybníky slouží a proč jich tolik zaniklo?

Adolf Vondrka pochází z rodiny, kde se rybníkům věnují už sedmou generaci. Na Pardubicku hospodaří na padesáti pěti rybnících. Dříve jich tam ale bývalo přes dvě stě šedesát.

Rybníky nejsou jen v Jižních Čechách

To bylo za časů Viléma z Pernštejna, který žil před pěti sty lety. Když se řekne rybník, každý si asi vybaví hlavně Jižní Čechy. To je rybníkářskou tradicí vyhlášený kraj. I tam Vilém z Pernštejna působil. Je spojený například s úpravami rybníka Bezdrev u Hluboké nad Vltavou.

Jeho přičiněním se krajem rybníků stalo i Pardubicko. Na konci 19. století však byly skoro všechny vypuštěny. Kvůli tomu zmizelo z okolí i mnoho zvířat, a to změnilo místní krajinu.

Rybáři se sítěmi a klacky na plašení ryb

Když se na přelomu 19. a 20. století rybníky znovu napustily, koloběh vody se obnovil a vrátilo se například vodní ptactvo. Příroda je tak na Pardubicku od těch dob zase o dost pestřejší.

Jaký je rozdíl mezi rybníkem a jezerem?

Že trošku plavete v tom, jaký je rozdíl mezi jezerem a rybníkem? Nebojte, není to nic těžkého. Rybník je umělá vodní nádrž. To znamená, že ho vybudoval člověk, a to buď kvůli chovu ryb, nebo i k pohonu vodních mlýnů či zadržení vody pro potřeby vesnice.

Jezero nepostavil člověk, ale vzniklo přírodní cestou. Třeba na horách táním ledovců. Rybník je také na rozdíl od jezera vybavený výpustí. Je ho tedy možné vypustit a pak do něj vodu zase vrátit. Vypustit můžete i přehradu. Tu také postavil člověk, ale bývá obrovská, vzniká zaplavením velkého území a slouží jako zásobárna vody. Jedna z našich nejznámějších přehrad je Lipno.

Máte rádi rybníky, ryby a vůbec přírodu kolem vody? Tak si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související