Na pečení můžete použít olivový i řepkový olej, radí Josef Maršálek

Jaký použít olej při přípravě těsta a pečení dezertů se řeší často. Je to dáno i našimi finančními možnostmi. Možnosti jsou široké. Například ve Španělsku by nikdo nepoužil jiný olej než olivový. To se u nás nenosí, protože tady zkrátka olivovníky nerostou, a tak používáme olej slunečnicový nebo řepkový. 

Jestliže nám jde nejvíc o naše zdraví, používáme olej řepkový, který má více tělu prospěšných látek a je zdravější než slunečnicový. Pokud bychom chtěli našemu tělu prospět ještě více, doporučuji řepkový olej lisovaný za studena.

Nic nám nebrání použít i olej z máku nebo z vlašských ořechů, ale to už se bavíme o opravdu drahých tucích. Nemusíme se bát, že by se to projevilo na výsledné chuti, protože to bychom museli těchto olejů nalít do těsta litry.

Při pečení je důležité vždy množství oleje vůči suchým ingrediencím, vůči vejcím a dalším složkám. Vždy dodržujte vyzkoušené recepty.  

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii. V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Josef Maršálek