Na polské straně vrcholu Králického Sněžníku otevřeli novou rozhlednu

29. září 2022 14:53

Na polské straně vrcholu Králického Sněžníku byla oficiálně otevřena nová vyhlídková věž. Stavěla se zhruba dva roky a provázela ji kritika českých ekologických organizací. Náklady na rozhlednu o výšce více než 30 metrů dosáhly v přepočtu téměř 70 milionů korun.

Rozhledna má konstrukci tvořenou do 13 metrů železem a betonem s kamenným obložením, vršek je z velké části prosklený. Část peněz poskytlo i české ministerstvo pro místní rozvoj z národních i evropských zdrojů. Na vrcholu Králického Sněžníku stála původně vyhlídková věž z 19. století. V roce 1973 však byla stržena.

Čtěte také

České ekologické organizace dlouhodobě upozorňovaly na porušování podmínek ochrany přírody při výstavbě rozhledny. Investor a dodavatel podle nich ignorovali pravidla výjimek, po nelegální cestě jezdila na vrchol a zpět technika, což dokládaly fotografiemi a videozáběry.

„Nesmyslný projekt“

Výhrady se projednávaly i na mezistátní úrovni, vloni si ekologové vymohli zřízení česko-polské pracovní komise. Nakonec ale na další kritiku výstavby rezignovali. „Jsou to peníze utracené za nesmyslný projekt, který zničí evropsky cennou lokalitu. Je to nenahraditelná ztráta, vrchol Králického Sněžníku je národní přírodní rezervace s evropskou ochranou. Bylo to mimořádné území, které bylo výjimečné tím, že tam nestála žádná stavba,“ řekl ČTK v srpnu předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Podle něj je rozhledna zbytečná i z turistického hlediska, z vrcholu hory je vidět do všech stran i bez ní. Uvedl také, že už i nedostavěná rozhledna vyvolala vysoký nárůst návštěvnosti, což bude další příspěvek k ničení přírody. Za letošní rok na místo přijde podle jeho odhadu 100 000 lidí.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související