Na pomezí jižních Čech a Vysočiny můžete navštívit zříceninu starobylého hradu Choustníku

17. září 2021

Nestor české historiografie August Sedláček nejspíš zříceninu hradu Choustník na Táborsku na jihu Čech dobře znal. Narodil se totiž jen dvacet kilometrů od ní a později učil téměř na dohled, na táborském gymnáziu. Ve svém monumentálním díle Hrady, zámky a tvrze Království českého popsal Choustník jako pevný hrad, upravený nade vši chválu lidskou. Dnes je romantická zřícenina oblíbeným turistickým cílem.

„Dvě stě sedmdesát pět let měli Choustník v držení Rožmberkové, takže občas tu můžete potkat bílou paní, jak se prochází po hradbách,“ usmívá se Radim Jindra, učitel na gymnáziu v Soběslavi a choustnický místostarosta v jedné osobě. Všechny pověsti o zřícenině středověkého hradu, která leží nad stejnojmennou jihočeskou obcí, má v malíčku. A to včetně historek z doby nedávné.

„Na obecní úřad přiběhla v březnu parta skautů, že na hradě někdo volá o pomoc,“ připomíná Radim Jindra událost, která tehdy na čas zaměstnala místní média. „Nějaký člověk tehdy vlezl do opuštěného uzamčeného hradu a spustil se do místa, kterému se nepřesně říká hladomorna, pro pětikorunu lesknoucí se na podlaze. Minci sebral, ale už se mu nepovedlo vyšplhat zpátky. Jeho mobilní telefon neměl na hradě signál a časem se mu navíc i vybil. Ten člověk měl obrovské štěstí, že ho po čtyřech dnech nedobrovolného pobytu na Choustníku ti skauti zaslechli,“ dodává místostarosta.

První zmínka o hradu Choustníku pochází z poloviny 13. století. Během staletí se tu vystřídala celá řada různých majitelů. V současné době ho vlastní obec. Ta zajišťuje jeho údržbu, zpřístupňuje turistům a dnes už romantickou zříceninu také pronajímá zájemcům na různé oslavy nebo svatby.

Hrad Choustník

„Je o to velký zájem,“ přiznává starosta Choustníku Jan Kubart. „Hrad si ale díky tomu na sebe vydělá, a my jsme tak mohli obstarat novou bránu, nový výstup na věž, zastřešení,“ vyjmenovává, do čeho obec investovala v posledních letech. Zároveň vybudovala pod hradem nové záchytné parkoviště pro výletníky, kteří se na prohlídku památky vydají autem.

Zřícenina hradu Choustníku je pro turisty otevřena od jara do podzimu, během léta denně, jinak o víkendech. Přesnou otevírací dobu, včetně aktuální výše vstupného, se zájemci dozvědí na webových stránkách obce Choustník.

autor: Filip Černý
Spustit audio