Na Příhrádku vzniká tiskařská dílna i kavárna s výhledem na zámek

7. listopad 2017 15:55

Malé historické náměstí s kašnou rámuje zámecká sýpka, ve které sídlí městská galerie, a také tři památkově chráněné renesanční domy. A právě v nich je čilý pracovní ruch, Pardubický kraj totiž začal s jejich opravou.

Zatím dělníci bourají zdi, v místnostech zůstaly jámy po archeologickém průzkumu. „V tuto chvíli už je ukončen archeologický průzkum, který měl ukázat, zda tu nejsou cenné archeologické artefakty. Něco nalezeno bylo, ale co, to bude překvapení pro návštěvníky Východočeského muzea na zámku,“ láká k návštěvě vedoucí krajského odboru kultury Milan Novák.

Nečekaným objevem je 500 let starý dřevěný trám, který stavbaři objevili na půdě. „Byl odhalen až při odvážení materiálu z půdy. Není v nejlepším stavu, ale budeme se snažit ho tu nechat,“ říká projektová manažerka Martina Pokorná.

„Archeologický průzkum to základní už zjistil. Nemáme povědomí, že by tu byla zazděná princezna, nebo že by tu byly prostory, do kterých se ještě nešlo, takže už moc neočekávám, ale nikdy neříkejte nikdy,“ doplňuje Milan Novák.

Pohled na náměstí na Příhrádku

Největší vliv na poškození renesančních domů měla vlhkost, potvrzuje vedoucí krajského odboru kultury Milan Novák: „Je to to první, co teď aktuálně řešíme, podmáčenost, odvodnění a novou kanalizaci, voda opravdu do domů vsákla a poškodila je.“

Terasa s výhledem na zámek

Na Příhrádku také vznikne malá samoobslužná kavárna, která nabídne návštěvníkům i prostornou terasu v zadní části renesančního domu. „Na terase si můžete dát kávu a sednout si s knížkou, kterou si zapůjčíte. Můžete tu strávit třeba celé odpoledne,“ přibližuje plány na využití historických budov náměstek hejtmana Roman Línek.

Najdete zde také novou expozici o bratrech Vokolkových, kteří ovlivňovali kulturní dění v meziválečných letech minulého století. Součástí expozice budou také stroje z Vokolkovy továrny, říká Martina Pokorná: „Dvě místnosti budou propojené a sloužit jako grafický ateliér, kde si návštěvníci budou moci připravit tiskoviny vlastními silami.“ 

V jednom z renesančních domů také vznikne hudební oddělení Krajské knihovny a stálá expozice regionálních spisovatelů. Vše by mělo být hotové na podzim roku 2020.

Na budoucí terase s výhledem na zámek se pracuje
Spustit audio