Na první kolo se nezapomíná. Objevte ho znovu v největším muzeu cyklistiky

20. květen 2017

První české muzeum cyklistiky v Nových Hradech vás vrátí nejen do dob vašeho mládí, ale také zjistíte, na čem mohla jezdit vaše babička nebo pradědeček. Dokonce uvidíte i to, jak vypadalo první kolo na světě.

Novohradské muzeum cyklistiky patří k největším expozicím svého druhu v Evropě. Vzniklo v roce 2007 a najdete ho v barokní sýpce zámeckého areálu. Expozice, která vznikla z iniciativy majitelů zámku manželů Kučerových a sběratele Jiřího Uhlíře, zaujímá všechna tři patra špýcharu.

Kolo se zrodilo před dvě stě lety

Přízemí muzea patří hlavně velocipedům z doby Rakousko-Uherska. K úplným počátkům cyklistiky vás dovede replika prvního dřevěného kola, drezíny Karl von Draise z roku 1817. Nejstarším autentickým exponátem je vysoké kolo z roku 1885, prohlédnout si ale můžete i značku, na které v roce 1884 objel svět cestovatel Thomas Stevens. Mezi kuriozity muzea bezesporu patří i proutěný přepravní koš na kola z roku 1895. Expozici doplňují také dobové karbidové a petrolejové lampy.

Kola zaplňují celkem tři patra barokní sýpky

V prvním patře uvidíte dvě panoramatické části. První se věnuje období obou světových válek. Prohlédnout si můžete například první skládací kolo. Používali ho parašutisté během druhé světové války a připevněné ho měli na zádech. Expozice představuje i kola švédské armády a pokud se vypravíte na opačnou stranu výstavy, můžete vstoupit přímo do historické opravárenské dílny a prodejny kol.

Perič i Pospíšilové

Druhé patro špýcharu patří hlavně závodní cyklistice. Také tato část expozice je řazená opět chronologicky, procházet v ní budete okolo kol legendárních českých závodníků.

Uvidíte například kolo Antonína Periče, který patřil ve 20. a 30. letech minulého století k nejlepším českým cyklistům. Především se ale proslavil jako konstruktér a výrobce jízdních kol, který výrazně předběhl dobu. Kolo značky Perič bylo pojmem a počátkem čtyřicátých let minulého století po něm zatoužil i tehdy začínající cyklista Jan Veselý.

První české muzeum cyklistiky najdete v objektu barokní sýpky v areálu zámku Nové Hrady

Tvůrci muzea nezapomněli ani na kolovou. V expozici si můžete prohlédnout dresy slavných bratří Pospíšilových, mnohonásobných mistrů světa. První české muzeum cyklistiky je velkou inspirací také pro filmaře. Vystavená kola si zahrála například ve filmech Protektor, Vratné lahve, Václav nebo Operace Dunaj.

Čtěte také

Muzeum cyklistiky nabízí návštěvníkům také nespočet dobových reklam, plechových propagačních cedulí nebo plakátů. Zajímavé jsou také ukázky historických map a další doplňky, jako jsou pumpičky, zvonky nebo světla. V jedné z částí muzea je také koutek s historickými koly pro děti.

Zámeckým parkem kolem dokola

Zámecký areál v Nových Hradech svým návštěvníkům nabízí několik druhů zážitků. Prohlédnout si můžete rokokový zámek, který si v letech 1774 - 1777 nechal postavit hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. Zámek obklopuje několik typů zahrad, například francouzská nebo italská růžová zahrada, anglický park a barokní zeleninová zahrada. Oblíbenou atrakcí je přírodní labyrint. V zámecké oranžerii můžete navštívit expozici anglických klobouků a v zámecké oboře si zblízka prohlédnout jeleny a daňky.

Originální přepravní koš na velociped je z roku 1895
autor: BRA
Spustit audio