Na první pohled obyčejné, v kuchyni ale ceněné zlatem. Udělejte si doma skvělé plněné brambory

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří. Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Ingredience
  • hovězí maso mleté 450 g
  • cibule 1 ks
  • worcesterská omáčka
  • vývar hovězí 300 ml
  • rajčatové pyré
  • brambory
  • mléko
  • máslo
  • čedar strouhaný
  • sůl
  • pepř

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Můžete je v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Postup:
Maso osmažte na cibulce dohněda. Zastříkněte worcestrem a ještě minutku duste. Pak osolte, opepřete, přilijte vývar a rajčatové pyré. Zakryjte, stáhněte plamen a zvolna duste ještě dvacet minut. Nezapomeňte míchat.
Brambory dejte vařit i se slupkou. Pozor - nerozvařte je!
Až trochu vychladnou, rozpůlte je a lžičkou vydlabejte vnitřek tak, aby vznikla jakási miska. Vydlabanou část dejte do misky, osolte a opepřete. Přidejte mléko i máslo a všechno smíchejte; výsledkem by měla být hustší bramborová kaše.
Troubu předehřejte na 200 °C, gril na maximum. Vydlabané brambory dejte do mělké zapékací mísy a naplňte je připravenou masovou směsí.
Navrch dejte kopeček bramborové kaše a pak vše ještě posypejte nahrubo nastrouhaným čedarem. Zapékejte, aby se sýr rozpustil a zezlátl a masová směs se prohřála; trvá to asi patnáct až dvacet minut. Podávejte se zeleninovým salátem.

Náš tip:
Než brambory použijete, nejprve je důkladně omyjte. V případě, že je budete loupat, omyjte je až po oloupání. Pokud oloupete více brambor, než jste potřebovali, vložte brambory do nádoby s vodou, jinak by vám určitě zčernaly. Rovněž doporučujeme brambory nemrazit, jelikož pak zesládnou.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.